Göteborgsfans utan sorg - Blåvitts historia

Andreas Kjäll, Mathias Henriksson, Johan Elisson och John Pettersson är Blåvittfansen som skrivit boken om Blåvitts supporterrörelse."
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Supporterprofiler, bråk, dödsfall - och galna upptåg.

Allt detta ryms i boken som handlar om den blåvita supporterrörelsen sedan 1904.

- Bland annat skriver vi om hysset när Blåvittsupportrar inför ett derby målade Gais klubbstuga blå- och vitrandig. Med bilder förstås, säger Johan Elisson, en av de fyra Blåvittfansen bakom boken.

Det hela började redan sommaren 2011 då de fyra IFK:arna bestämde sig för att skriva en bok om den blåvita supporterrörelsen och supporterklubben Änglarna inför 40-årsjubileet.

- Det här har vi gjort vid sidan om studier respektive arbete. Det har varit väldigt, väldigt roligt men nu är det också ganska skönt att det är över, säger Johan Elisson, en i de fyras gäng.

Resultatet har blivit "Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg", en 352 sidor tjock bok med ungefär 700 bilder. Bland annat ifrån tilltaget att måla Gaisgården blå och vit.

- En annan rolig historia är supportern "Dingle" som ensam tog sig ner och in i det på den tiden mycket slutna Albanien och kunde som ende svensk hurra fram sitt favoritlag i en liten stad på landet, säger Johan Elisson.

Men författarna har inte varit rädda för att även ta upp supporterklubbens mörkare historia.

- Nej, vi har inte skyfflat något under mattan. Men vi försöker heller inte moralisera utan låta läsaren själv tycka till. Till exempel har vi skrivit om vissa rasistiska ramsor som förekom på läktaren under 90-talet. Vi har försökt förklara varför det skedde och varför ingen satte stopp för det.

"Med och slåss i toppen"

Som Änglasupporter - vilka chanser tror du Blåvitt har i allsvenskan i år?

- Jag är pessimist av naturen så jag tror aldrig på guld, men truppen är stark nog för att vara med och slåss i toppen i alla fall. Allsvenskan är så jämn att det kan vara det extra stödet från oss supportrar som fäller avgörandet, säger Johan Elisson.

Änglaboken

"Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg" är en 352 sidig bok om Blåvitts supporterrörelse sedan starten 1904 och supporterklubben Änglarnas 40-åriga historia.