Andreas Kjäll, Mathias Henriksson, Johan Elisson och John Pettersson är Blåvittfansen som skrivit boken om Blåvitts supporterrörelse." Foto: Robin Aron
Andreas Kjäll, Mathias Henriksson, Johan Elisson och John Pettersson är Blåvittfansen som skrivit boken om Blåvitts supporterrörelse." Foto: Robin Aron

Göteborgsfans utan sorg - Blåvitts historia

Publicerad

GÖTEBORG. Supporterprofiler, bråk, dödsfall - och galna upptåg.

Allt detta ryms i boken som handlar om den blåvita supporterrörelsen sedan 1904.

- Bland annat skriver vi om hysset när Blåvittsupportrar inför ett derby målade Gais klubbstuga blå- och vitrandig. Med bilder förstås, säger Johan Elisson, en av de fyra Blåvittfansen bakom boken.

Det hela började redan sommaren 2011 då de fyra IFK:arna bestämde sig för att skriva en bok om den blåvita supporterrörelsen och supporterklubben Änglarna inför 40-årsjubileet.

- Det här har vi gjort vid sidan om studier respektive arbete. Det har varit väldigt, väldigt roligt men nu är det också ganska skönt att det är över, säger Johan Elisson, en i de fyras gäng.

Resultatet har blivit "Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg", en 352 sidor tjock bok med ungefär 700 bilder. Bland annat ifrån tilltaget att måla Gaisgården blå och vit.

- En annan rolig historia är supportern "Dingle" som ensam tog sig ner och in i det på den tiden mycket slutna Albanien och kunde som ende svensk hurra fram sitt favoritlag i en liten stad på landet, säger Johan Elisson.

Men författarna har inte varit rädda för att även ta upp supporterklubbens mörkare historia.

- Nej, vi har inte skyfflat något under mattan. Men vi försöker heller inte moralisera utan låta läsaren själv tycka till. Till exempel har vi skrivit om vissa rasistiska ramsor som förekom på läktaren under 90-talet. Vi har försökt förklara varför det skedde och varför ingen satte stopp för det.

"Med och slåss i toppen"

Som Änglasupporter - vilka chanser tror du Blåvitt har i allsvenskan i år?

- Jag är pessimist av naturen så jag tror aldrig på guld, men truppen är stark nog för att vara med och slåss i toppen i alla fall. Allsvenskan är så jämn att det kan vara det extra stödet från oss supportrar som fäller avgörandet, säger Johan Elisson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER