Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs universitet anklagas för djurplågeri

Göteborgs universitets laboratorium för experimentell biomedicin, EBM.
Foto: Google
Bild på journaler Djurrättsalliansen hävdar handlar om hundarna.
Foto: Djurrättsalliansen

Göteborgs universitet anklagas för djurplågeri. 

Hundar föds upp för forskningsändamål, får liggsår och tänderna utdragna – för att sedan avlivas.

– Vi ger hela tiden smärtlindring och att handla på det viset är inte djurplågeri, säger Agneta Holmäng, tillståndsinnehavare för djurförsök på Göteborgs universitet.

Under tio år har den ideella organisationen Djurrättsalliansen följt ett forskningsprojekt på Göteborgs universitet – ett projekt där hundar används för att testa tandimplantat.

Just nu deltar sex labradorer i undersökningen och organisationen menar att hundarna utsätts för djurplågeri.

Daniel Rolke, talesperson på Djurrättsalliansen, säger sig ha läst hundarnas journaler och menar att Göteborgs universitet utsätter hundarna för lidande och djurplågeri.

– Problemen är många. De har inte alla liggplatser, vilket de enligt lag ska ha. Miljön de vistas i är torftig och när de drar ut hundarnas tänder och sätter in implantat så lider hundarna, det framkommer i journalerna. Hundarna drabbas även av förstoppning och får svårt att äta, säger Daniel Rolke.

Ett dygn: Över 10 000 protesterande

Han berättar även att det i en av journalerna framkommer att hunden Venus, som deltar i undersökningarna, har fått liggsår.

– Det är fruktansvärt hur de hanterar hundarna. De drar ut deras tänder, får dem att lida och sedan dödas de, säger Daniel Rolke.

Laboratoriets försök med tandimplantat på hundarna har gjorts åtminstone sedan 2012, skriver Aftonbladet. 

Enligt den senaste ansökan om etiskt godkännande från i juni i fjol går det inte att göra samma studie på människor, skriver Aftonbladet, eftersom det är svårt att ”standardisera försökssituationen”.

Den ansökan godkändes senare av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd. Motiveringen löd att försökets betydelse uppväger lidandet för djuren, skriver Aftonbladet.

”Vi ger dem smärtlindring, det är inte djurplågeri”

Agneta Holmäng är tillståndsinnehavare för djurförsök på Göteborgs universitet. Hon säger att hundarna inte utsätts för djurplågeri då de får smärtlindring.

– Vi ger hela tiden smärtlindring och att handla på det viset är inte djurplågeri, säger hon.

Enligt en journal har hunden Venus liggsår. Stämmer det?

– Ja, ibland kan det bli komplikationer. När något inte går bra drar vi erfarenheter av det och försöker förbättra situationen. 

Torsdagen den 17 januari skapade organisationen en protestlista som över 10 000 personer ett dygn senare hade skrivit på.

De har även gått ut med ett inlägg på sin Facebooksida där de beskriver situationen. Över 1 000 personer har gillat inlägget och kommentarerna regnar in. 

Djurrättsalliansen är en ideell djurrättsorganisation som kämpar emot förtryck mot djur. Organisationen har tidigare anklagats för att förespråka hot och skadegörelse och flera personer med kopplingar till organisationen har tidigare dömts för bland annat hot och trakasserier.

En av dem som har uppmärksammat inlägget är 25-åriga Melanie från Göteborg. Hon säger att hon är en stor djurvän och att hon är djupt chockad över nyheten. 

– Jag kan inte förstå att Göteborgs universitet gör så här, man tror ju att de ska uppehålla en viss standard. Det här är helt fruktansvärt, jag kan inte tro att det är sant, säger hon.

Nu hoppas Djurrättsalliansen på att få ta hand om hundarna innan de avlivas och i stället kunna omplacera dem.

– De ska inte behöva lida och dö, vi vill placera dem på trygga platser i stället. Vi har skrivit till forskarna och bett om att få omplacera hundarna men de har inte svarat, säger Daniel Rolke.

”Det enda djur man kan göra detta på”

Agneta Holmäng vid Göteborgs universitet bekräftar att hundarna avlivas efter att undersökningarna är färdiga. 

Hon menar att det inte finns några andra alternativ för att bedriva forskning om tandlossningssjukdomar.

– Det är det enda djur som man kan göra det här på, de är väldigt lika människor.

Stämmer det att hundarna blir förstoppade och får svårt att äta?

– Veterinär och djurvårdare har hela tiden hundarna under uppsikt. Att en hund får svårt att äta får inte ske och åtgärdas omedelbart. De måste må bra så man kan använda dem för undersökningen. 

Agneta Holmäng ställer sig emot Djurrättsalliansen förfrågan om att få omplacera hundarna i stället för att de avlivas. 

– De är destinationsuppfödda. Man kan inte lämna bort dem, de avlivas för att man måste ta tillvara på tänder och vävnader. Det är en del av vad som ingår i forskningen. 

Kommer ni att ändra på något efter den senaste tidens kritik?

– Man försöker ju komma från djurförsök men i vissa fall är det nödvändigt, som med det här. Händer det något negativt så försöker vi förbättra det.