Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs toppolitiker flyger alldeles för ofta

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Kommunledningen i Göteborg väljer flyget alldeles för ofta, och följer inte sina egna riktlinjer, skriver P4 Göteborg.

Förra året ökade antalet flygresor med 20 procent - många av resorna kortare än 50 mil

Göteborgs kommunledning valde förra året att allt oftare välja flyget under sina tjänsteresor. Efter att flygresorna hade ökat med 20 procent, många av dem kortare än 50 mil, så skärps nu riktlinjerna för toppolitikerna, skriver Sveriges Radio P 4 Göteborg. Kommunalrådet Marina Johansson (S) är en av alla politiker som valde flyget. I hennes fall under en resa till Köpenhamn.

– Det var praktiska skäl som jag tror blev avgörande, säger kommunalrådet Marina Johansson (S) till Sveriges Radio.

Men även tjänstemännen gick emot riktlinjerna och 52 flygresor gjordes till antingen Stockholm eller Köpenhamn. Totalt ökade flygresorna från 512 till 622 stycken, skriver P4.

Några skäl till att resorna har ökat kan vara att Göteborg har öppnat ett kontor i Bryssel och att den internationella avdelningen har blivit större. Men målet att minska flygresorna, och användandet av fossila bränslen, står fast.

Nu skärps riktlinjerna för politikernas resor. Från att flygplan inte bör användas så säger ett nytt förslag att flygplan inte alls får användas under kortare tjänsteresor.

- Det överlever vi nog, säger Marina Johansson till P4.