Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs stadsdirektör föreslås få dubbla roller

Göteborgs stadsdirektör Eva Hessman kommer i morgon föreslås ta över rollen som vd i kommunens maktbolag Göteborgs stadshus AB.Foto: HENRIK JANSSON

Göteborgs stadsdirektör Eva Hessman kommer under onsdagen föreslås ta över rollen som vd i kommunens maktbolag Göteborgs stadshus AB.

– Det finns ett politiskt yrkande om att man vill göra en sådan förändring, säger Eva Hessman själv. 

Konsekvensen skulle bli att nuvarande vd i Göteborgs stadshus AB, Stefan Söderlund, får lämna sin post.

Han har då rätt till en fallskärm värd som mest 3,5 miljoner kronor.

Sedan april 2015 är Eva Hessman såsom stadsdirektör högste direktör för stadens förvaltningar. Kommunens bolag har samtidigt lagts under Stefan Söderlund som varit vd i koncernbolaget Göteborgs stadshus AB sedan 2016.

I dag tjänar Eva Hessman 153 000 och Stefan Söderlund 142 700 kronor i månaden. Löner som satts bland annat utifrån det stora ansvar som respektive tjänst innebär.

Men nu föreslås Eva Hessman ta över båda posterna. Frågan kommer upp på kommunstyrelsens möte på onsdag.

Eva Hessman: ”Avvaktar beslut”

Eva Hessman vill avvakta att kommentera innehållet av en sådan kombinerad tjänst.

– De besluten är inte tagna än och jag avvaktar beslut i den frågan. Ärendet är uppe på dagordningen i morgon sedan får vi se om det blir beslut då, säger Eva Hessman

Är din bedömning att det går att vara både stadsdirektör och vd i Göteborgs stadshus AB?

– Jag avvaktar beslut i frågan.

Att slå samman de två uppdragen – stadsdirektörens och direktören för Göteborgs stadshus AB – ingick i den överenskommelse som allianspartierna gjort med Socialdemokraterna och Demokraterna.

Stefan Söderlund, vd Göteborgs stadshus AB.Foto: SUNDSVALLS KOMMUN

Tydliggöra den högst ansvarige

En överenskommelse som GP var först att skriva om i förra veckan.

– Vi vill med denna förändring tydliggöra vem som är den högst ansvarige tjänstemannen i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson om förändringen. 

Enligt honom handlar det inte om en personfråga om att någon varit olämplig utan en strukturfråga. Man vill förbättra samordningen, samtidigt som Axel Josefson inte sticker under stol med att det i förlängningen också kan bli färre verksamheter i bolagsdelen att ansvara för.

– Vi har ett uppdrag som rullar där vi ser över verksamheten inom Stadshus AB. Vad är det vi ska fortsätta driva inom kommunens regi och vad är det vi ska lämna över till andra att hantera.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.Foto: NORA LOREK

Kan få miljonfallskärm

Enligt Axel Josefson kommer en vice vd anställas för att hantera ”den operativa delen” i bolagsdelen. Eva Hessmans lön kommer inte ändras, enligt Axel Josefson.

Redan på onsdag läggs alltså det skarpa förslaget.

Stefan Söderlund har fått information om vad ett beslut kommer innebära för hans del, enligt Axel Josefson. Formellt är det Göteborgs stadshus AB:s styrelse som avslutar vd-tjänsten.

Söderlunds avtal ger honom, vid en uppsägning, rätt till sex månadslöner i uppsägningslön samt tolv månadslöner i avgångsvederlag. Som mest kan hans fallskärm kosta den kommunala bolagskoncernen 3 510 420 kronor med skatter och avgifter.

Avgångsvederlaget ska dock räknas av mot eventuella nya inkomster under de tolv månaderna.