Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs stad stoppar alternativ bokmässa

Bokmässan 2015.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Svenska mässan där Bokmässan hålls.
Foto: TOMORROW AB / SVENSKA MÄSSAN

Göteborgs stad stoppar den alternativa bokmässa som skulle ha hållits i helgen och där högerextrema tidskriften Nya Tider var en av deltagarna.

– Vi väljer att dra tillbaka bokningen efter samråd med polisen, säger Carola Helltén, tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Anledningen till stoppet av den alternativa bokmässan som förlaget AlternaMedia planerade är enligt idrottsförvaltningen av säkerhetsskäl.

– Utifrån det programinnehåll och medverkande på evenemanget, har polisen gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat. 

– För att täcka in hela säkerhetsområdet skulle vi i så fall vara tvungna att ställa in sedan länge inbokade träningar och matcher. Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang, säger Carola Helltén.

Nya Tiders medverkan omdiskuterad

Bakgrunden till den nu inställda mässan är diskussionen kring Nya tiders vara eller icke vara på den traditionella bokmässan, som hålls nu i helgen. 

Såväl 2016 som 2017 fick den högerextrema tidskriften medverka inne bland bokmontrarna. Besluten mötte stort motstånd bland författare och andra intellektuella som vägrade att medverka på mässan så länge Nya Tider skulle vara där. Men efter förra årets mässa så beslutade ledningen att tidskriften inte var välkommen tillbaka detta år. 

Och därifrån kom alltså initiativet om en ny, alternativ bokmässa.

Arrangören AlternaMedias plan var att mässan skulle hållas i en paviljong vid fotbollsplanerna på Heden, enligt DN. Det är just AlternaMedia som ger ut Nya Tider.

Medverkande skulle bland andra vara konstnären Lars Vilks och Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.