Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs spårvägar konstaterar missförhållanden i bolaget

Göteborgs spårvägar har fått in en mängd anonyma tips sedan i somras.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Privat användning av arbetsfordon och maximering av lönen genom planering och felrapporteringar har varit utbredd bland anställda i delar av Göteborgs spårvägar.

Det kommer det kommunala bolaget självt fram till i en delrapport efter att en ny stor mängd anonyma whistleblowertips kommit in till staden.

Samtidigt förkastas andra påståenden i samma tipsskörd.

Under förra året skickades ett tjugotal anonyma tips om Göteborgs spårvägar in till stadens whistleblowerfunktion. Alla tips utreddes av revisionsbyrån KPMG, som kunde konstatera att en del stämde – annat inte.

Men Stadsrevisionen tog upp en del av de bekräftade tipsen då de i januari i år gav Göteborgs spårvägar hård kritik, genom en anmärkning. 

Nya anonyma tips

I juli började en ny mängd anonyma tips strömma in till Göteborgs stads whistleblowerfunktion med uppgifter om missförhållanden bland de anställda.

Den 7 oktober i år lämnade Göteborgs spårvägar in fyra polisanmälningar med tipsen som grund, vilket GP rapporterade om en dryg månad senare samtidigt som tidningen återgav innehållet i delar av tipsfloden.

Enligt en artikel som Göteborgs spårvägar samtidigt publicerade på bolagets hemsida uppgavs att polisanmälningarna rörde fyra områden:

• Hantering av metall

• Hantering av arbetstid

• Hantering av entreprenadmaterial

• Användning av fordon

Inleddes i somras

Sedan i somras pågår också en ny utredning genom revisionsbyrån KPMG samtidigt som Göteborgs spårvägar själva också utrett delar av tipsen. 

Göteborgs spårvägars delrapport, baserad på uppgifter som från revisionsbyrån KPMG och egna utredningsinsatser med bland annat intervjuer under hösten är nu klar. Något GP var först att meddela.

– KPMG gör sedan i somras en rapport på uppdrag för Göteborgs stad som ska vara klar i slutet av månaden. Vi har fått en del uppgifter från den och gjort en del egna interna analyser också, säger Göteborgs spårvägars kommunikationschef Annette Johansson.

Rapporten visar att det inom delar av organisationen funnits ”interna och inofficiella överenskommelser kring att en viss privat användning av bolagets fordon har varit helt i sin ordning”

Medvetna felrapporter

En annan punkt som aktualiserades efter en whistlebloweranmälan i somras är att anställda inom delar av bolaget ska ha maximerat sin lön genom felrapportering och medveten och planerad schemaläggning på annan tid. 

”Att medvetet rapportera fel och planera så att lönen blir så stor som möjligt är enligt KPMG:s arbetsmaterial ett utbrett beteende inom vissa delar av Banteknik”, skriver Göteborgs spårvägar i sin delrapport.

Samtidigt uppger bolaget att de inte funnit bevis för att anställda vid en avdelning skulle sålt vidare metall ”svart” vid sidan av eller att det skulle förekomma någon stöld av maskiner och material. Uppgifter som också utretts efter de många whistlebloweranmälningarna.