Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs skuldberg växer – skrev under nytt låneavtal

Lånen går till flera stora infrastrukturprojekt, bland annat den nya Hisingsbron.
Foto: Illustration: Göteborgs Stad/Tomorrow

Göteborgs skulder ökar.

Kommunen har nyligen tecknat avtal med Europeiska Investeringsbanken för att få låna fem miljarder kronor.

Stadens skuld växer därmed till 47 miljarder kronor – 81 000 kronor per göteborgare, skriver GP.

Skulderna växer sig allt större för Göteborgs kommun. Efter att, mer eller mindre, ha stått stilla i tio år började skulderna öka under 2019, skriver GP. En trend som nu fortsätter.

– Framförallt beror det på att vi har så stora investeringsbehov. Framtidskoncernen och bostadsbyggandet står för ungefär halva skulden. Sedan handlar det också om investeringar i energi, transporter och infrastruktur, säger Martin Jakobsson, finanschef för Göteborgs kommun, till tidningen.

I december undertecknades ett avtal med Europeiska Investeringsbanken som gav Göteborg möjlighet att låna 2,5 miljarder kronor. Sedan tidigare fanns ett avtalat lånelöfte på en lika stor summa. 

Snabba lån på små summor

Tanken är att avtalen ska kunna användas för att ta snabba lån på relativt små summor.

I slutet av nästa år väntas skulden ha växt med ytterligare tio miljarder - till 57,8 miljarder kronor, enligt tidiga prognoser. 

– Å ena sidan, ökande skulder motsvaras av ökade tillgångar. Staden har stora tillgångar. Men samtidigt, den som är satt i skuld är icke fri, som Göran Persson sa. Så länge det finns skulder finns det risker, men det jobbar vi strategiskt med att hantera, säger Martin Jakobsson.