Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs nya arena
- inte bara för racing

Ny bansträckning. Göteborg City arena asfalterar just nu en publikvänlig hårnålskurva och planerar för ny läktare. Foto: Google

GÖTEBORG. Göteborg City Arena på Bananpiren får en ny profil – och utökad publikkapacitet.

Dessutom blir arenan aktuell inte bara för racing.

– Nu blir det en multiarena som gör oss konkurrenskraftiga, säger Thomas Lindskog, vd för Göteborg City Arena.

Fakta

Göteborg City arena ligger precis mitt i stan. På Bananpiren i Frihamnen, en kort simtur över Älven från Göteborgsoperan.

Just nu asfalteras en ny bansträckning. De första kurvorna byggs om med en bredare hårnål, Här kommer också den nya läktaren med plats för 10600 byggas.

På området kommer två vip-tält, 800 kvadratmeter vardera, med glasvägar att resas. De är "permanenta", så till vida att de flyttas då arenan stängs

Göteborg City arena hyr området på piren fram till och med 2015. Därefter hyrs området ett år i taget.

Helgen den 1-2 juni körs den första deltävlingen av TTA - elitserien i racing.

Arbetet med att utveckla racingbanan mitt i Göteborg har pågått en längre tid.

Men nu är det slut med planerandet.

Just nu pågår asfaltering av banan, som delvis får en ny en spännande sträckning. Framför allt innebär ombyggnaden en ny hårnålskurva med bättre omkörningsmöjligheter – inspirerad av F1-banor som Hockenheim och Sepang.

Dessutom bygger Göteborg City arena läktare med plats för 10 600 personer.

"Blir en multiarena"

– Den här satsningen bygger på erfarenhet som vi samlat på oss. Nu har vi två race per år och har tvingats bygga upp och ner läktarna. Nu har vi hittat en logistik där vi slipper detta. Det är möjligt med den nya bansträckningen, säger Thomas Lindskog.

– Nu blir det en multiarena som öppnar för andra arrangemang. Ja, även musik. Men inte hårdrock, där publiken hoppar i takt.

Kommer köra X-games

Han syftar på hårdrockevenemanget Metaltown 2010 som hölls i Frihamnen. Då In Flames fick över 20000 att hoppa samtidigt skapade det sådana vibrationer att Göta älvbron började gunga och fick stängas av.

– Men vi kommer köra X-games – cykel, motocross, skateboard. Det kan även bli aktuellt med lopp i rullskidåkning, företagsevent och motionslopp, säger Thomas Lindskog.

– Vi kommer bli ett komplement till de andra arenorna i staden. På andra arrangemang än racingen kan vi ta över 15 000.