Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs kommun hotar Stay Out West

Joel Borg är kritisk till kommunens beslut att stänga krogarna klockan 03 på fredagar nästa år. Utslaget kan hota Stay Out West nästa år.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Way Out Wests populära klubbsatsning Stay Out West kör på även i år - men snart kan det vara stopp.

Arrangemanget hotas av Göteborgs kommuns beslut att dra in femtillstånden för nattklubbarna.

- Det kommer att bli mycket svårare att få ihop tids­mässigt, säger festivalens PR-chef Joel Borg till GT.

Under våren har det krigats om krog­öppettiderna i Göteborg. Till slut drev Göteborgs kommunstyrelse igenom Social­emokraternas kompromiss­förslag om förkortade öppettider. Resultatet: På fredagar är det stängningsdags klockan 03 och på lördagar är det 05.

I en intervju i senaste Djungeltrumman kritiserar Way Out Wests PR-chef Joel Borg beslutet.

- Man går nästan in och låtsas­agerar mamma och pappa, det gillar inte folk, säger han till tidningen.

Intimare spelningar

Till GT säger han att Way Out West-ledningen egentligen inte är rätt personer för att ta diskussionen, eftersom de endast påverkas under tre dagar på hela året.

Men Stay Out West kommer definitivt att bli svårare att rodda ihop rent tekniskt när klubbarna måste stänga tidigare. Det tycker Joel Borg är synd eftersom att klubbforumet är ett bra komplement till festivalen.

- Det är en grej att se Neil Young med 25 000 andra personer. Men man får en annan känsla av att se mindre band intimt med 900 personer, säger han.

Politikerna har fel

I Djungeltrumman berättar Borg att han tror att politikerna har fel när de säger att det kommer att bli mindre stökigt på gatorna tack vare 03-tiderna.

Men att det i förlängningen kan det bli något bra av det.

- Historiskt kan man se att när politiker gått in och sagt till folk vad de ska göra så har det resulterat i att människor blir ännu mer kreativa och hittar på egna lösningar. Under varje moderatperiod föds alltid nya punkband, säger Joel Borg till Djungeltrumman och skrattar.

- Ni i Göteborg får helt enkelt se till att det blir så.

Spira in på småtimmarna

I Slottsskogen får artisterna inte spela längre än till midnatt, men tack vare Stay Out West kan musiken spira in på små­timmarna.

Hur det blir nästa år får de se.

- Vi tar den diskussionen efter årets festival, säger Joel till GT.

Ser du fram emot Way Out West?

Stay out west

Way Out Wests klubbsektion som håller i gång på Göteborgsklubbarna även när festen i Slottsskogen avslutats på kvällarna.

Klubbprogrammet startar torsdagen den 9:e augusti och avslutas tidig morgonen den 12:e. ­Klubbartisterna spelar inte på festival­området i Slottsskogen.

Du måste ha festival­armband för att komma in på klubbarna, biljett fungerar inte som entré. Inga separata biljetter kommer att säljas till klubbarna, varken förköp eller i dörren. Klubblokalerna har begränsad kapacitet. Entré i mån av plats. Det är 18-årsgräns på alla klubbar förutom Annedalskyrkan.

Nattklubbarna som medverkar i Stay Out West: Pustervik, M2, Annedalskyrkan, ­Trädgårn, Yaki Da, Valand, Park Lane, Världskulturmuséet, Stora Teatern, Nefertiti, Jazzhuset.

Krogtiderna i Göteborg

November 2011 En vetenskaplig utredning beställdes av kommunen och togs fram av ­forskaren Fredrik Spak på ­Göteborgs universitet. Hans ­slutsats: Stoppa all alkohol­servering klockan 02. Han skriver att det sannolikt finns ett samband mellan krogarnas öppettider och mängden våld, även i Göteborg.

April 2012 Förslaget om att inga krogar ska få ha öppet efter klockan 03 har fått stöd av V, MP och KD, medan M, FP och SD har varit emot. Socialdemokraterna som inte kunde enas inom partiet (SSU var emot) kommer överens om ett kompromiss­förslag: ­Krogarna får ha öppet till 05 på lördagar, men bara till 03 på fredagar.

Januari 2012 De nya öppettiderna för krogar - riktlinjerna för alkoholservering - i Göteborg införs.

15 augusti 2013 Dispensen för de restauranger som i dag har tillstånd till 05.00 och som sköter sig utan anmärkningar löper ut. Nu ska krogar i Göteborg stänga senast 03.00 på fredagar.