Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs satsning på bostäder havererar

Målet för Bostad 2021, med 7000 bostäder fram till Göteborgs stads jubileumsår 2021, ser inte ut att uppfyllas.Foto: Bostad 2021
Mats Ahdrian är nybliven ordförande i Fastighetsnämnden i Göteborg efter flera tunga poster inom ishockey och fotboll.Foto: Bildbyrån
7000 bostäder skulle byggas till 2021 - nu visar prognosen att det inte blir av.Foto: SHUTTERSTOCK

Fram till jubileumsåret 2021 skulle Göteborgs stad bygga 7 000 nya bostäder. 

Men nu visar prognoserna på ett totalhaveri: mer än var fjärde bostad beräknas inte stå klar till 2021.

– Självklart är det trist att det inte verkar bli så supertoppen som vi hade tänkt oss, säger Emmali Jansson, MP, andre vice ordförande i Fastighetsnämnden.

”Vi utmanar tempot i bostadsbyggandet”, basunerar Göteborgs stads bostadssatsning Bostad 2021 ut på sin hemsida.

Men tempot verkar inte gå i takt med politikernas löften.

GT kan i dag berätta att stadens egna prognoser visar att Göteborgs satsning på 7 000 nya bostäder till 400-årsjubileet 2021 inte verkar kunna nås på långa vägar.

Den senaste prognosen visar att bara 5 200 bostäder ser ut att stå klara på jubileumsårets sista dag.

”Oroväckande siffra”

”Det är en oroväckande siffra med avseende på målet om 7000 bostäder”, skriver Fastighetskontoret i en färsk uppföljningsrapport som politikerna får på sitt bord i nästa vecka.

Prognosen innebär att mer än var fjärde utlovad bostad saknas.

– Vi har utmaningar med bygglov och igångsättande, det går inte riktigt så snabbt som man skulle önska, säger Fastighetsnämndens nyvalde ordförande Mats Ahdrian, KD, och tonar för sin del ner jubileumsmålets betydelse. 

”Det viktiga stora målet är 20 000 bostäder till 2022”, säger Mats Ahdrian, nybliven ordförande i Fastighetsnämnden i Göteborg, KD.Foto: Bildbyrån

Osäkerhetsfaktorer

– Det viktiga stora målet är 20 000 bostäder till 2022. Det är fler bostäder som byggs nu än det var innan och det finns en långsiktig ambition på 20 000, säger han. 

Men det är väl väldigt symboliskt detta, med ett visst antal bostäder klara till jubileumsåret 2021, är inte det målet intressant längre?

– För mig är det viktigaste att leverera på de stora målen, att man löser helheten, sedan är det klart att det är roligt om man når alla mål i alla verksamheter. Det är ändå för göteborgarnas del mindre viktigt att det just är jubileumsmålet som uppfylls. Det är ändå det totala målet om 20 000 bostäder som gör skillnad.

Men om ni inte klarar delmålet, vad säger att ni kommer klara 20 000 bostäder på fyra år?

– Det är den bedömningen fastighetskontoret gör. 

Bostadsbyggandet ökar i Göteborg - men målet att bygga 7000 bostäder fram till jubileumsåret 2021 ser ut att missas

Men Fastighetskontoret flaggar också upp för osäkerhetsfaktorer för det stora målet om 20 000 bostäder, även om man slår fast att de planmässiga förutsättningarna finns. Med andra ord ser man att de planerade byggena följer plan, men osäkerheter i färdigställandet av byggena:

”Analysen visar att det i nuläget finns planmässiga förutsättningar för att nå målet men att det finns ett antal osäkerhetsfaktorer som på olika sätt kan påverka projektens genomförande”, skriver Fastighetskontoret om målet på 20 000 bostäder till 2022.

Bostadsministern invigde

Och när det gäller det politiskt högprofilerade målet om 7000 bostäder till 2021 ser det alltså inte alls ut att nås.

Det var under den förra politiska ledningen i Göteborg som Bostad 2021 sjösattes för två år sedan. 

Då var tonläget ett helt annat.

– Den här satsningen kommer påverka byggnadsprocessen generellt i Sverige och även bidra till ett mer hållbart samhälle, sa dåvarande bostadsministern Peter Eriksson, MP, i samband med invigningsceremonin på Fyrklöversgatan i Kvillebäcken, där 293 lägenheter skulle byggas.

Ann-Sofie Hermansson: ”Är stolt”

Dåvarande kommunalrådet med ansvar för stadsutveckling Ulf Kamne, MP, beskrev satsningen som ett ”föredöme för annat byggande” och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, var stolt:

– Jag är stolt över att vi i Göteborg kraftsamlar kring en sådan unik satsning som Bostad 2021.

Emmali Jansson, Miljöpartiets andre vice ordförande i Fastighetsnämnden.Foto: CATHARINA FYRBERG / PRESSBILD

Men nu är det alltså en kalldusch i form av en prognos som politikerna får presenterade för sig på nämndens möte den 23 september. 

”Prognosen över antal färdigställda bostäder till 2021 är i dagsläget mycket lägre än målet om 7 000 bostäder vilket är oroväckande och kommer att påverka måluppfyllelsen”, konstaterar tjänstemännen på Fastighetskontoret.

Inte så supertoppen

Fastighetsnämndens nuvarande ordförande Mats Ahdrian, KD, säger att han inte vill uttala sig om huruvida målen som sattes upp under förra mandatperioden var rimliga eller ej. 

– Jag vill fokusera på det vi kan påverka framåt tillsammans utan att tala om att någon annan gjort fel innan. För var och en som haft de här rollerna historiskt har velat att det ska bli bra. 

Emmali Jansson, MP, är andre vice ordföranden i Fastighetsnämnden och beskriver känslan inför det missade målet om 7000 bostäder till 2021 som blandat.

– Det är blandat. Självklart är det trist att det inte verkar bli så supertoppen som vi hade tänkt oss, för bostäderna behövs. Samtidigt verkar det bli 5000 mer bostäder till 2021. Sedan ytterligare 3000 till året därpå. Så de blir försenade.

Skulle du beskriva det som ett politiskt misslyckande att ni inte når fram till målet 2021?

– Nej, för det har varit himla bra att ha det i gång, för det blir väldigt mycket mer bostäder än det hade blivit annars. Även om en del kommer senare än vi hade tänkt oss. För mig som politiker drivs jag av att göra samhället till en bättre plats, att kunna bidra till att det byggs väldigt mycket fler bostäder i den här bostadsbristen. Det triggar i mitt jobb, att man kan göra nytta. 

En del av politikers arbete är väl också att hålla ingångna löften. Här var det ett löfte som även fördes fram i valet att det skulle bli 7000 bostäder till 2021

– Ja, och det har vi verkligen kämpat på med. Jag hade blivit gladare om det hade blivit klart till 2021.  

Krav på större press

Emmali Jansson bollar över delar av ansvaret för förseningen på byggherrarna, alltså de entreprenörer som planerat bygga men inte av olika orsaker färdigställt bostäder i tid. Hon påminner om att det också fanns ett förslag som bland annat Miljöpartiet stödde där mer press skulle sättas på byggherrarna.

– Viktigaste hade varit att de som inte bygger där det fanns möjlighet inte skulle få lika mycket markanvisningar under en period framöver, säger Emmali Jansson.