Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs hamn: Container- terminalen blir fossilfri 2020

Flygbild över Göteborgs hamn. Foto: GÖTEBORGS HAMN
Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB.Foto: GÖTEBORGS HAMN

Göteborgs hamn har som mål att reducera koldioxidutsläppen med 70 procent i hela Göteborgsområdet till 2030.

Nu lanseras dessutom en satsning som ska göra containerterminalen helt fossilfri – redan till nästa år. 

– Detta är unikt. Det finns ingen annan hamn i världen som har ett så här skarpt miljömål, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB.

Containerterminaloperatör APM Terminals Gothenburg i Göteborgs hamn lanserar i ett pressmeddelande ”Green Gothenburg Gateway”, en uppdaterad strategi för att minska terminalens klimatavtryck.

Kranar på förnybar el

Terminalen ska bli fossilfri 2020 genom en rad åtgärder. Kranar och portar i terminalen kommer drivas på förnybar el, byggnaderna värmas upp av biogas. Dessutom ska terminalens containerhanteringsutrustning drivas på fossilfritt bränsle.

Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB, menar att hans hamn har satt de tuffaste miljömålen i världen. Foto: GÖTEBORGS HAMN

– Transportköparna ställer allt högre krav på ett offensivt, konkret och mätbart miljö- och klimatarbete och där har vi en konkurrensfördel gentemot andra hamnar. Jämte ökad digitalisering och tillväxt ser vi just miljö- och klimatarbete som avgörande faktorer för att vi ska kunna uppnå vår vision att bli världens mest konkurrenskraftiga hamn, säger hamnens vd Elvir Dzanic i pressmeddelandet.

Satsar på järnvägen

Samtidigt gör man en utökad satsning på att mer av godset på land ska fraktas via järnväg. Bland annat genom medfinansiering av dubbelspårsutbyggnad på Hamnbanan.

– Detta är unikt. Det finns ingen annan hamn i världen som har ett så här skarpt miljömål. Samtidigt blir det svårt att klara av det om vi inte har med oss de stora aktörerna i och kring hamnen. Vi är därför väldigt glada över de satsningar som APM Terminals Gothenburg startar i gång, säger Elvir Dzanic.