Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs elitfamiljers uppgång och sorger

Ebba Kleberg von Sydow, Dan Sten Olsson och Anna Mannheimer tillhör alla några av Göteborgs elitfamiljer.
Stenaland: Göteborgs innerhamn domineras av familjen Olssons båtar och kontor.
Foto: HENRIK JANSSON
Familjen Hjörnes stolthet på Polhemsplatsen.
Foto: HENRIK JANSSON
Wallenstams huvudkontor på Avenyn i Göteborg
Foto: Björn Lindsten
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Det är inte bara folkvalda politiker som styr Göteborg.

Här finns också ett antal familjer med stor social och ekonomisk makt.

Här är ”elitfamiljerna” som har byggt sin förmögenhet på finansverksamhet, fastigheter, medier, juridik och båtar.

Många av dem är inlindade i ett intrikat kontaktnät som började spinnas för ungefär 200 år sedan.

Stenafamiljen

Särklassigt rikast i stan år 2019 är familjen Olsson, ägare av Stena. Här finns inga gamla kopplingar till Göteborgs societet och överklass, vilket är fallet med de flesta andra ”elitfamiljerna”.

Sten Allan Olsson (1916–2013) växte upp på Donsö i Göteborgs södra skärgård. Här låter de långa i:na på ett helt annat sätt än i de mest välbärgade stadsdelarna inne på fastlandet.

Dan Sten Olsson, rikast i Göteborg.
Foto: NORA LOREK

Sten Allan började handla med skrot år 1939. Efter kriget hade han kapital att köpa tre skrotfärdiga fartyg som kunde renoveras och ett företagsimperium började byggas. Sonen Dan Sten Olsson (född 1947) tog över koncernen 1983.


LÄS MER: Stenafamiljens miljarddynasti


I dag är Dan Sten som hälftenägare i bolagen rikast i Göteborg. Hans syskon Stefan (född 1948, bor sedan länge i England) och Madeleine (född 1945) med familj äger var sin fjärdedel och placerar sig som trea och femma på förmögenhetslistan.

Dan Sten har utvecklat Stena till ett världsomspännande företagsimperium med 19 000 anställda. 

– Jag tyckte det var fascinerande med båtarna, det var de som gjorde att jag började jobba i bolaget, berättade han när GT träffade honom för en längre intervju i slutet av november.

Dan Sten och Madeleine har två barn vardera. Kusinerna sitter med i olika styrelser, men ingen av dem kommer att efterträda Dan Sten som vd i familjeimperiet.

Vad händer i ledningen den dagen du slutar?

– Vi får ju organisera oss på ett annat sätt och det har vi egentligen redan förberedelser för. Så det gäller ju bara att hitta en vd, men vem det kan bli, det vill jag inte prata om i dag.

– Sen vill jag poängtera att mina och Madeleines barn är så begåvade att de kommer att bli ansvarsfulla ägare. Det är ett naturligt steg att nästa generation blir ägare.

Stena är en stor arbetsgivare i Göteborg och med det en stor maktfaktor. Man är också en stor mark-och fastighetsägare via dotterbolaget Stena Fastighet. Familjen Olsson delar också ut stora pengar från flera stiftelser för forskning och kultur.

Dicksonfamiljen

Stiftelser har en gammal tradition inom göteborgska överklassfamiljer. Familjen Dickson startade 1856 en stiftelse som fortfarande har viss betydelse.


LÄS MER: Finansarvingen Dickson festade ihjäl sig


Dickson var dåtidens Olssons. Man byggde en förmögenhet på främst skogsavverkning och export av timmer.

Under delar av 1800- och 1900-talen knöt Dicksons och andra rika familjer band till varandra. Det har lett till ett starkt nätverk spunnet av giftermål, styrelseuppdrag och vänskap genom ett antal generationer som länge bildat stommen av överklass i Göteborg. 

Robert Dickson.

– Det här nätverket var mycket påtagligt tidigare. Man gifte bort döttrar strategiskt, de mest framträdande familjerna var faddrar åt varandras barn och så vidare. I grund var det här affärsmässiga val, säger Martin Fritz, professor emeritus med stor kunskap om Göteborgs ekonomiska historia. 

Martin Fritz, Professor emeritus vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet

– I dag är läget ett helt annat. Nu kan inte pappa välja partner åt sin dotter. I dag bestämmer ungdomarna också i dessa familjer vem de vill gifta sig med, får man hoppas, säger Fritz med ett skratt.

Familjen Mannheimer

1852, fyra år innan Robert Dickson startar sin stiftelse, är hans bror Oscar med på ett möte i Köpenhamn. Här deltog också två andra synnerligen välbärgade göteborgare, Olof Wijk den yngre och Oscar Ekman, samt stockholmaren A.O. Wallenberg. Man bildade en internationell bank, som senare försvenskades och fick namnet Skandinaviska Kredit AB.

Till vd utsågs Theodor Mannheimer och han ledde banken till att bli en verklig maktfaktor i Sverige. Theodor efterträddes av sonen Herman Mannheimer. Banken hade stor del i uppbyggandet av det svenska järnvägsnätet, varven, verkstads- och textilindustrierna. Där knöt Mannheimers många band, bland annat med släkter som Broström och Carlander. 

Carin och Anna Mannheimer, två av släktens många kända ansikten.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL

Theodor startade en fond för konstnärer och Hermann hade del i byggandet av Konserthuset. En brorson till Hermann, Love Mannheimer, grundade advokatfirman som i dag heter Mannheimer Swartling och är Nordens största. 

Sören Mannheimer med Anna och Carin.
Foto: KAMERAREPORTAGE

Loves son Sören, som avled 2016, var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och en stor S-profil samt nära vän med Volvoikonen Pehr G. Gyllenhammar. Sören var gift med regissören Carin (1934–2014) och pappa till medieprofilen Anna Mannheimer (född 1963). Anna är i dag ordförande för familjefonden OMC som verkar i kulturens tecken.

Ebba Kleberg von Sydow.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL BILDBYRÅN

Familjen von Sydow

En annan nutida medieprofil med rötterna i Göteborgs överklass är Ebba Kleberg von Sydow (född 1981). Von Sydows har förgreningar i bland annat Dicksons, Wijks och redarfamiljen Broströms. I släkten von Sydow finns också profiler som skådespelaren Max och politikern Björn.


LÄS MER: Död och skandalbröllop i redarfamiljen Broström


Ebbas farfar Kristian var skeppsredare i Göteborg och Kristians pappa Oscar var tillfälligt statsminister under 20-talet.

Familjen Hjörne

Media, överklass och Göteborg är annars en treenighet som främst förknippas med familjen Hjörne. Familjen har ägt Göteborgs-Posten i tre generationer och är via bolaget Stampen i dag huvudägare i 14 tidningar i Västsverige. Hjörnes tillhör dock inte ”den gamla överklassen” i Göteborg.

Harry föddes i Wisconsin, USA, 1893, växte upp i Skåne och flyttade till Göteborg för 100 år sedan. 1926 blev han ansvarig utgivare på GP och förnyade den med stor framgång till en kommersiell kassako. Sonen Lars (född 1929) tog över 1969. Han gifte sig med Anne Gyllenhammar, syster till Pehr G. Under slutet av 80-talet var det dags för tredje generationen då Peter (född 1952) tog över som vd och senare också blev chefredaktör. 

Peter Hjörne på trappen utanför sommarhuset på Marstrand, en ö i Kungälvs kommun som är ett favorittillhåll för stora delar av Göteborgs överklass.
Foto: MARIA GREDESKOG

Framgångsagan fick sig en rejäl törn 2016 när Stampen genomgick en rekonstruktion till följd av alltför vidlyftiga satsningar. Konkursen undveks sedan bolaget fick skriva av 75 procent av sina skulder och nytt friskt kapital från rika göteborgare pumpats in. En av räddarna i nöden var Dan Sten Olsson.

Familjen Wallenstam

Wallenstams är en annan familj som kommit in med nytt överklassblod, men man har forsat fram med mer sträckta segel än Hjörnes under senaste decenniet. Ungefär samtidigt som Sten Allan Olsson lät renovera sina första fartyg byggde Lennart Wallenstam (1919–2006) sina första fastigheter intill Slottsskogen i stadsdelen Kungsladugård.

Hans Wallenstam sponsrar innebandylaget Pixbo Wallenstam.
Foto: TOMMY HOLL/IBL

Wallenstam växte upp och började jobba inom byggbranschen på Bohus Björkö i Öckerö kommun bara några distansminuter norr om Donsö där Olsson startade sin verksamhet. I dag är bolaget ett av landets största i fastighetsbranschen och börsnoterat sedan 1984. Man är stora dominanter i framför allt Göteborgs innerstad. Huvudkontoret är inrymt i ett av de ståtliga husen längs stadens paradgata Avenyn där man äger många fastigheter. Sonen Hans är vd sedan 1991.LÄS MER: Han var rikast i Göteborg – dog ruinerad i rännstenen


Man håller innebandylaget Pixbo Wallenstam under ekonomiskt beskydd. Örgryte IS fotbollssektion och hockeylaget Frölunda är två andra idrottsföreningar som fått rejäla dusörer ur den göteborgska överklassens förmögenheter i modern tid.

Göteborgs rikaste

Här är de personer med anknytning till Göteborg som finns på Veckans Affärers lista över landets rikaste.

1) Dan Sten Olsson, Stena-ägare, 40 miljarder kronor (10 i Sverige).

2) Carl Bennet, huvudägare i i Getinge, Lifco och Elanders, 25 miljarder kronor (12 i Sverige).

3) Stefan Olsson, Stena-ägare, 20 miljarder kronor (14 i Sverige).

4) Erik Selin, fastighetsägaret, 17 miljarder kronor (22 i Sverige).

5) Madeleine Olsson Ericksson, Stena-ägare, 10 miljarder kronor (32 i Sverige).

6) Hans Wallenstam, fastighetsägare, 7 miljarder kronor (45 i Sverige).

Källor: Släktingar-bloggen,  Det gamla Göteborg,  ”Svenska förmögenheter” av Göran Hägg, Forbes, diverse företags hemsidor, GT/Expressens arkiv.