Göteborgarna sluter upp i coronakrisen

Flera göteborgare har hört av sig och erbjudit sig att lämna in handsprit.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Swedabo AB har börjat tillverka skyddsvisir för att hjälpa kommunen.
Foto: Privat
Helene Breding är en av flera som har hört av sig och velat skänka material.
Foto: Privat / Privat

För en tid sedan uppmanade Göteborgs stad sina invånare att skänka skyddsutrustning till stadens äldreboenden. 

Handsprit, munskydd, visir. 

En av flera som har hört av sig är Kaspars Mudelis på Swedabo AB.

– Vi skulle kunna producera 600 visir om dagen, berättar han. 

Göteborgs stad uppmanade förra veckan göteborgarna att skänka skyddsutrustning som bland annat ska användas vid stadens äldreboenden. 

– Väldigt mycket av det vi vill beställa är restnoterat. Vi får inte det i den omfattningen vi behöver, sa Ingegärd Ljungqvist, områdeschef hälso- och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo till GT. 

Och responsen från stadens invånare blev överväldigande. Många mejl kom in till kommunen där både privatpersoner och företag erbjöd sig att göra en insats. 

Vissa av dem erbjöd till exempel sina halvfulla handskförpackningar och redan öppnade handspritflaskor. 

Gjorde om verksamheten

En av dem som hörde av sig till kommunen var Kaspars Mudelis på Swedabo AB. De har haft det tufft i coronakrisen. 

– Det är tvärstopp. Normalt köper vi och renoverar och säljer skogsmaskiner och sågverk och så vidare. Vi får inga besök och går från 20 miljoner i omsättning förra året till att hoppas klara oss med fem. Men folk här är hjälpsamma och vi har låga kostnader, säger han. 

Idén till att hjälpa fick de när de såg att kommunen behövde hjälp. Eftersom den övriga verksamheten står still kunde de lika gärna ställa om. 

– Vi har den kapaciteten vi har och hjälper gärna så länge det går. Vi kan tillverka 600 visir per dag och det kan i sig hjälpa 600 personer. Vi får ingen ersättning utan erbjuder materialet om de vill ha, säger Kaspars. 

Långsamma svarstider

Han berättar att han kontaktade kommunen förra veckan, men att det tagit en vecka för dem att återkomma. Men svaret var då positivt. 

– Intresset är lite långsamt. Eller beslutsprocessen snarare. 

En annan som kontaktat kommunen är Helene Breding. Hon berättar att hennes make är i behov av personlig assistens i hemmet och således fanns en del material som kunde komma till användning. 

– Först tänkte jag att vi är många som kanske ändå har material liggandes som inte använts och att det nu kanske kommer till nytta. Förhoppningsvis kommer det till användning, säger Helene. 

Inte heller hon har fått något svar från kommunen ännu och hon hoppas att det är på grund av det höga trycket. Helene nämner också flera andra initiativ hon har hört talas om, som hon tycker är beundransvärda. 

– Jag tycker det är fantastiskt med initiativ som de här 3D-skrivarna (som kan tillverka visir, reds. anm) och om man har tid över och kan erbjuda sin hjälp utifrån att man är frisk så kan man bidra, säger hon. 

Helene: Bunkra inte! 

Bristen som nu drabbat äldrevården och sjukvården kan i förlängningen komma att drabba personer som köper material för exempelvis hemassistans. Något som Helene Breding förstår men är optimistisk inför. 

– De normala inköpskanalerna för desinfektionsmedel och handsprit, där är det slut. Där prioriteras sjukvården och det tycker jag är helt rätt om jag ska vara lite krass, säger hon och berättar att det finns andra sätt att använda skyddsutrustning i hemmet. 

Exempelvis återanvändning av handskar och andra skyddsåtgärder. För sjukvården hoppas hon att fler kan leta i gömmorna och bidra med det som hittas. 

– Jag tycker det är bra att man frågar efter hjälp och att vi, hela Sveriges befolkning, i kriser som prövar oss kan visa att det går, att vi visar handlingskraft. Om inte annat genom att följa Folkhälsomyndighetens råd. Och inte bunkra! 

Andra som har hört av sig har erbjudit både engångshandskar, andningsmasker och engångsförkläden. Vissa företag har också meddelat kommunen att de kan tillverka visir och annan skyddsutrustning mot en lägre kostnad än normalt. 

GT har sökt Ingegärd Ljungqvist. 


Inrikesminister Mikael Damberg självkritisk.