Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

Göteborgarna ser ut att få en fin julklapp

Publicerad

Göteborg. Har jag räknat rätt så kommer tomten med en väldigt fin julklapp till göteborgarna i år: 45 000 namnunderskrifter för en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg.

Det blir ett annat slags västsvenskt paket, fyllt med intresse och engagemang för att få vara med att påverka den demokratiska processen kring besluten om trängselskatt i Göteborg.

Redan i dag, halvvägs in i kampanjen, har vi nått 74 procent av de namnunderskrifter vi behöver för att nå målet 45 000 namn som krävs för att Kommunfullmäktige ska kunna klubba igenom en folkomröstning.

Och varje dag ökar siffran med flera hundra namnunderskrifter. Intresset för att få göra sin röst hörd kring trängselskatten ÄR gigantisk.

En förkrossande majoritet av göteborgarna, åtta av tio, tycker i GT/Demoskop att den information de fick innan valet 2010 var dålig och 20 procent säger att de inte fick någon information alls. Och visst har det begåtts felaktigheter när det gäller att informera göteborgarna.

Tidigare i höst kunde GT:s reporter Jimmy Fredriksson avslöja politikernas informationsbluff om trängselskatten.

 

Den information väljarna fick om trängselskattestationerna inför valet 2010, är inte alls de samma som sedan klubbades igenom av politikerna, åtta månader efter valet. Det är självklart allvarligt. Hur kan man då ta korrekt ställning i frågan? När man inte har rätt fakta på bordet?

En klar majoritet, sex av tio göteborgare, säger i GT/Demoskop-undersökningen att de VILL ha en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg.

Just därför GT driver kampanjen för en folkomröstning. För att GT värnar yttrandefriheten och brinner för demokratifrågan.

 

Sedan den 1 januari 2011 är lagen om folkinitiativ förstärkt i Sverige. Alla riksdagspartier stod bakom den nya stärkta lagen, som syftar till att stärka det direktdemokratiska verktyget en folkomröstning är.

Så till jul, verkar göteborgarna få en otroligt fin julklapp: rätten att få tycka till - kring en fråga som är viktig för såväl den enskilde göteborgaren som för stadens framtid. Så God Jul! I förskott!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER