Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgarna: Så har vårvädret varit hittills

Vårplanteringarna ligger bokstavligen i startgroparna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
En försiktig start på våren – i veckan väntar kylig luft och minusgrader nattetid.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Vårlängtan – än dröjer den riktiga vårvärmen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

En solig vägg, en hörna i lä – där kan våren stundtals anas. 

Men den riktiga vårvärmen dröjer.

– Vi har kylig luft över landet, och på söndag och måndag kommer regn och blötsnö, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Hon varnar också för halka i trafiken under måndagsmorgonen.

Lördagen har bjudit på en hel del solchanser i Västsverige med temperaturer på knappa tio grader.

Många passade på att njuta när solen tittade fram.

– Tio grader är trevligt det också, men det är ingen riktig vårvärme. Tyvärr ser våren ut att dröja, konstaterar meteorolog Josefine Bergstedt vid väderinstitutet Storm.

Krokus sprider vårkänsla i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Under söndagen kommer ett område med regn och blötsnö in söderifrån berättar hon. Det rör sig upp över Halland och Västkusten och in över övriga delar av Västra Götaland.

– På eftermiddagen blir det regn i hela området, säger Josefine Bergstedt.

Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Privat

I samband med att regn och snöväder passerar kommer det också att vara en del blåst, särskilt vid kusten och över Vänern.

Vi får räkna med minusgrader både natten mot söndagen och mot måndagen. Regnområdet ligger kvar till måndag morgon.

Soliga dagar mitt i veckan

– Temperaturerna ligger runt noll och någon enstaka plusgrad på måndag förmiddag. Regn och blötsnö på det kan ställa till det i trafiken, särskilt för dem som hunnit byta till sommardäck. Det finns absolut risk för halka, förklarar Josefine Bergstedt.

Kommande vecka är det fortsatt kylig luft över området. 

Under onsdag och torsdag ser det ut att bli en hel del sol, och inte så mycket vind.

– Då kan det komma upp i omkring tio grader. Men det blir fortsatt minusgrader under nätterna hela veckan.

Framemot nästa helg, i alla fall fredag och lördag, blir det också mest klart och soligt och runt tio grader, förklarar Josefine Bergstedt.

Enkät: Vad tycker du om vårvädret hittills?

GT träffade några glada vårentusiaster i Trädgårdsföreningen på lördagen och frågade vad de tycker om vårvädret så här långt.

Amanda Hästergård, 32, administratör, Göteborg. Sanna Alvarsson Ramzén, 34, säljsupport, Göteborg:”Det är den bästa årstiden. Vi brukar sätta oss på en uteservering men i dag fick det bli årets första picknick.” ”Det känns som att stan kommer till liv igen. Fantastiskt att kunna träffas ute igen”.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Siv Tranefäldt, 74, pensionär, Göteborg:”Det har varit kallt och i brist på allt annat önskar man att våren hade varit varmare. Det är mycket som inte är sig likt i år. När det är soligt vill jag vara utomhus, jag promenerar alltid väldigt mycket”.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Brita och Volker Rudolph, 75 och 79, Göteborg. ”Det är kyligt och blåsigt som vanligt aprilväder brukar vara. Men man får ge sig ut och ta vara på de små ljusglimtarna som finns i naturen och hos djuren som vaknar till liv. Det är för kallt ännu men annars brukar vi åka till kolonistugan och spendera mycket tid där i april” (Brita) ”Vi är ute och promenerar mycket och nu när jag inte kan spela bordtennis, spelar jag diskgolf i Slottsskogen i stället”.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Lori Bogan, 45, sjuksköterska, Göteborg, och Fredrik Brännström, 47, forskare, Göteborg:”Varje helg går vi på promenader och även om det är kallt så är det ändå härligt i solen. Och trots covid kan man vara ute och njuta av naturen och man gör något” (Lori).”Vi försöker komma ut nu när det börjar bli varmare, det har ju varit ett år där man har suttit inne mycket” (Fredrik).
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL