Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgarna Noor och Ahmed mördades av IS

FÖRE AVRÄTTNINGEN. Ahmed och Noor från Göteborg filmades av IS när de avrättades.
OFFER. Noors anhöriga berättar i P1 Dokumentär om kampen för att få fram sanningen kring vad som hänt honom.
Foto: Privat
OFFER. Ahmed, 50, var delägare i en bergkrossanläggning i norra Irak innan han avrättades av IS.
Foto: Privat

Noor, 20, och Ahmed, 50, från Göteborg blev de första civila svenskarna att avrättas i en propagandafilm från IS. 

I P1 Dokumentär berättar deras anhöriga nu om kampen för att få fram sanningen kring avrättningen och jakten på Noor och Ahmeds kvarlevor.

– Det är den delen som gör jätteont och skapar en smärta som inte går att beskriva, säger en anhörig i dokumentären ”Avrättad av IS”.

Det sista livstecknet från 20-årige Noor, från Hammarkullen i Göteborg, kom på julafton 2017.

Ingen hade hört av de två släktingarna, Noor och hans 50-årige morbror Ahmed, på flera månader när videon sedan publicerades av IS i maj förra året. 

Fångarna som står på knä framför sina bödlar. Noor som tvingas visa upp sin tatuering, en shiamuslimsk symbol.

En röst som talar om IS-kalifatet. Att alla otrogna, som kurder och shiamuslimer, ska möta det bittra slutet.

Sedan skjuts Noor med ett skott i huvudet. 

Några sekunder ljuder ytterligare ett skott och även Ahmed faller till marken. 

DÖDADES. 20-årige Noor från Göteborg dödades av IS.
Foto: PRIVAT

När fallet uppmärksammades i Sverige kallades det ”extremt ovanligt” av terrorforskaren Magnus Ranstorp, och var sannolikt det första där civila svenskar dödas i en propagandafilm från IS. 

– Det här lär vara första gången där det kommit fram en film där IS dödar svenskar, sa Ranstorp till SVT Nyheter.

”EXTREMT OVANLIGT”. IS hade publicerat en rad avrättningsfilmer, men propagandafilmen med Noor och Ahmed blev det första kända fallet med civila svenskar som dödas, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT NYHETSBYRÅN

P1 Dokumentär om Noor och Ahmed

Sveriges Radios P1 Dokumentär har nu gjort ett längre reportage om fallet – ”Avrättad av IS” och intervjuat flera anhöriga till de båda offren.

Noor från Hammarkullen i nordöstra Göteborg hade gått arbetslös en tid och hamnat i fel umgänge. Tillsammans med familjen togs ett beslut om att han skulle byta miljö och åka till sin släkt i Kurdistan, i norra Irak, för att få ordning på sitt liv. 

– En vanlig kille från Hammarkullen som hade åkt ner för att få lugn och ro, och få ordning på sitt liv, säger en fritidsledare i Göteborg, som haft nära kontakt med Noor och hans familj, i dokumentären.

I Irak fanns Noors morbror Ahmed, också han från Hammarkullen, som var delägare i en bergkrossanläggning i staden Daquq. 

DÖDADES. 50-årige Ahmed från Göteborg dödades av IS.
Foto: PRIVAT

P1 Dokumentär har tagit del av ett inspelat samtal, där en av männen som arbetar på bergkrossen, berättar om hur bortförandet gick till. 

Tre beväpnade män ska ha kommit till arbetsplatsen.

– När de först kom var det tre personer.

De beväpnade männen motiverade enligt mannen sitt ingripande med att männen vid bergkrossen, bland dem Noor och Ahmed, själva tillhör IS. De båda är dock shiamuslimer, en religiös grupp som utsatts för omfattande övergrepp av terrororganisationen.

– De sa ”Upp med händerna. Ni är IS, ni samarbetar med IS och hjälper IS”.

Avrättades i propagandavideo

När Ahmed gick fram, och sa att han är bergkrossens ägare, greps han.

Därefter greps också Noor – av en slump – när han protesterade mot gripandet av släktingen. En av de beväpnade männen beordrade då, enligt vittnet i dokumentären, att även Noor skulle gripas:

– Han säger något som ”Jag utmanar er att komma och handfängsla mig”. Eller något sådant. Och då sa han: ”Handfängsla honom”. 

Också en tredje person, en lastbilschaufför, greps men släpptes senare.

Därefter finns ytterst få uppgifter om vad som hänt, utöver att Noor och Ahmed senare avrättades i en propagandavideo från IS.

ANHÖRIGA SER FILMEN. Anhöriga berättar för i P1 Dokumentär i Sveriges Radio hur de plågat sig med att se avrättningsfilmen, för att förstå det som hänt.

Familjens egen utredning

För familjen har händelsen, och ovissheten, satt djupa spår.

Släktingar berättar i ”Avrättad av IS” hur de varje dag, om och om igen, tittat på den brutala avrättningsfilmen för att förstå.

– Jag kollade på det 15 gånger för jag trodde inte mina ögon första gången. Hur kan detta ske? Varför skulle de dö på det sättet? Man förstår inte det, säger Noors kusin i P1 Dokumentär.

Avrättningen har utretts av svensk polis, som dock inte varit på plats utan förlitat sig på Interpol. 

I stället har familjen försökt bedriva en egen utredning och släktingar har varit på plats i det farliga området för att söka sanningen. 

I Noors och Ahmeds kvarlämnade husvagn, vid bergkrossen, hittades Noors kläder tillsammans med några kastruller, en sovsäck och några energidrycker. Kläderna togs med hem som ett minne. 

LEVER VIDARE. Terrorgruppen har besegrats militärt men lever vidare som global gerillarörelse, enligt experter.
Foto: AP MILITANT WEBSITE

IS sista fäste är besegrat

Men spår saknas helt efter deras kvarlevor.

– Det är en av de viktigaste grejerna. Att hitta deras kroppar. Och bli begravda här i Sverige. Något ställe vi kan besöka. Det är jätteviktigt. Det är den delen som gör jätteont och skapar en smärta som inte går att beskriva, säger en kusin i dokumentären. 

Den 23 mars meddelades att terrorgruppen IS sista fäste i Baghouz, Syrien, besegrats av de USA-stödda kurdiska styrkorna. 

Men trots den militära segern har experter varnat för att ideologin lever kvar. 

Gruppen har, enligt internationella experter citerade av Dagens Nyheter, efter nederlagen i stället fått en starkare ställning som global gerillarörelse och med en växande propagandabas på Facebook.