Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgarna: ”Helt obegripligt resultat”

Sjuksköterskan Britta Friberg, 65, håller inte med om rankingen.
Hanna Olli: ”Jag tycker det är svårt att få tider och får remisser långt från hemmet”.
Patrik Malm, 34, tandläkare, Göteborg.

GT gav sig ut på stan för att höra vad göteborgarna säger om sjukhusrankningen, gjord av brittiska Medbelle. 

Enligt den är Göteborg sjätte bästa staden i världen – på tillgänglighet. 

– Det stämmer absolut inte, säger sjuksköterskan och vårdläraren, Britta Friberg, 65. 

GT rapporterar i dag om den brittiska vårdgivaren Medbelles sammanställning över världens bästa sjukhusstäder. Enligt den hamnar Göteborg på 70:e plats av 100 jämförda städer – mycket på grund av att infrastrukturen är sämre än på många andra håll. 

Men i en kategori – tillgänglighet – hamnar staden på sjätteplats, endast slagen av fem franska städer. 

När GT tar tempen på stan, bland några slumpvis utvalda göteborgare, är det dock framför allt kritiska röster som framförs. En av dem borde veta: Sjuksköterskan och vårdläraren, som undervisar ny vårdpersonal, Britta Friberg. 

– Det stämmer absolut inte att Göteborg är i världstopp. Vi gör så gott vi kan, men på Östra sjukhuset har 11 personer slutat på sex månader. Det finns mycket att göra, säger Britta. 

Men kanske är det inte så konstigt – i kundnöjdhet ligger Göteborg på 90:e plats i listan. Nästan sämst av alla. 

Sjuksköterskan: ”Långa väntetider” 

GT granskade tidigare i höstas krislarmen inom vården i Västsverige. I den framkom bland annat att både barnmorskor och sjuksköterskor har sagt upp sig i Västsverige, samt att väntetiderna på akuten i Västsverige är som längst. 

När det gäller ambulanserna i väst håller de inte tiden de borde göra, vilket GT också rapporterade. Även det tar Britta Friberg fasta på. 

– Kommer du till akuten på Sahlgrenska kan du bli sittande i 11 timmar. Bara på 10 år har det hänt mycket. Vi var glada och hade roligt på jobbet, läkarna hade tid att utföra arbetet. Jag tänker mycket på de funktionshindrade och de som inte kan så mycket svenska – de undrar nog varför deras anhöriga inte får vård, säger Britta som säger att tolkbehovet har ökat mycket. 

Hon undervisar ny personal och menar att många i dag blir avskräckta av stressen och bristen på omvårdnad. Mycket går på rutin, menar hon – man hinner inte ”omvårdnaden” om patienterna. 

– Flera säger att de alltid har drömt om att bli sjuksköterska men att de inte vill det längre efter att ha sett hur det ser ut. 

”Har förtroende”

Tandläkaren Patrik Malm, 34, svarar på GT:s fråga så här: 

– Jag har inte så mycket kontakt med vården, mer än med förlossningsvården. Där tycker jag att det är märkligt att man har lagt ner förlossningsavdelningar. Det känns sårbart med bara en förlossningsklinik i en stad som Göteborg, säger Patrik apropå tillgänlighetsbetyget i Medbelles undersökning. 

Marknadsundersökaren Hanna Olli, 48, säger att hennes egen erfarenhet är att vården tar lång tid och att remissturerna är röriga. 

Men alla är inte kritiska. Ehab, 23, från Gårdsten säger att han har gott förtroende för sjukhusen. 

– Det är långa väntetider och på vårdcentralen får man inte alltid hjälp upplever jag. Men vid allvarligare skador tror jag att det är helt annorlunda. Då har jag förtroende för att det fungerar som det ska. 

 

GT:s vårdgranskning från i höstas kan du hitta här: 

Massflykten från sjukhuset – 25 barnmorskor har sagt upp sig

Personalbristen gjorde att nyfödde Theo inte fick träffa sin mamma – på 17 timmar

ANNA BÄSÉN: Kvinnorna har sagt ifrån – nu måste politikerna agera 

Ambulanserna höll inte tiden – ändå skulle det sparas pengar

Väntetiderna är längst på akutmottagningarna i Västsverige 

Undersköterskornas larm: Lyssna på oss! 

Facket: Många undersköterskor hinner inte kissa på jobbet 

My och Ida slår larm om vårdsituationen i Västsverige