Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord: Ska skickas 1,7 miljoner julkort i år

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Julkortens peak i Sverige var på 90-talet med runt 60 miljoner skickade kort per år i landet. 

För 2019 är Postnords prognos att det kommer skickas 16,5 miljoner kort – 1,7 av dem från Göteborg, rapportar P4 Göteborg.

– Det ser vi varje år, att det minskar, säger Petra Andersson, chef för Postnords brevterminal i Göteborg, till P4.

De välkända röda julkortsbrevlådorna håller just nu på att sättas upp, 200 stycken blir det i Västsverige och de placeras ut mellan 10 och 13 december. Trots att svenskarna skickar färre julkort numera beräknas det fortfarande läggas en hel del julkort.

Även om det är långt från peaken som Sverige hade på 90-talet – då skickades runt 60 miljoner kort per år.

I år är prognosen betydligt lägre än för runt 20 år sedan – 16,5 miljoner julkort beräknas vi skicka i år. 

– 1,7 miljoner julkort kommer hit, säger Petra Andersson, chef för Postnords brevterminal i Göteborg, till P4 Göteborg. 

Tar in 160 vikarier 

För att kunna hantera det för säsongen ökade inflödet av post så anställer Postnord 160 julvikarier bara i Göteborg för att sortera julkorten.

Det sker både via maskiner och manuellt. 

– Det fungerar väldigt bra, vi har väldigt mycket bra maskiner. Så är det maskinvänligt sorterats det väldigt lätt men vi har också väldigt mycket tomtar och snögubbar och allt möjligt som vi måste manuellsortera så det kostar lite mer i timmar men nej det är inga större problem, säger Petra Andersson, chef för Postnords brevterminal i Göteborg, till P4 Göteborg. 

Om julkorten har julfrimärke så måste den postas före den 16 december för att komma fram innan julafton, skriver P4 Göteborg.