Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborgarna är inte gnälliga

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: NORA LOREK
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi hälsar Europas ledare välkomna tillbaka till Göteborg snart igen men hoppas innerligt på bättre framförhållning nästa gång. 

EU-toppmötet i Göteborg har präglat stan hela veckan. Det började med mindre avspärrningar och kulminerade i att mer eller mindre hela stan var avspärrad under delar av toppmötet. 

Väldigt många pendlare valde att stanna hemma för att undvika trafikkaos med viss irritation som följd. Kritiken mot valet av mötesplats på Hisingen när gästerna inkvarterats vid Korsvägen har varit utbredd. 

Men det verkar som att statsminister Stefan Löfven (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) har missuppfattat oss göteborgare och uppfattat kritiken som gnäll. 

Stefan Löfven var uppenbart irriterad när han anlände till Göteborg och fick fler frågor om logistik än om själva mötet och näringsminister Mikael Damberg har visat öppen irritation mot Västsvenska handelskammarens VD Johan Trouvé som påtalat att avspärrningarna drabbar de lokala företagarna. Att Västsvenska handelskammaren delade samma åsikt med vänsterns kommunalråd Daniel Bernmar, även han kritisk mot arrangemanget, visar på att det finns fog för kritiken. 

Min bild är inte att göteborgare är gnälliga - vi har bara en sund skeptisk inställning till saker som verkar både ologiska och faktiskt rätt störiga.  

För det kan man väl erkänna - det var en miss att inte i tid säkra Svenska mässan som mötesplats när hela Europas toppskikt ska komma till stan. 

Läs mer:EU-politiker måste flytta när Svenska mässan är bokad

Svenska mässan som sedan många år tillbaka gjort det till sin affärsidé att samla boendet och mötesplatsen så att man kan äta frukost och gå direkt till konferensen utan att behöva riskera regn, vind eller trassliga spårvagnar.

Det är väl ändå sunt att vara lite frågande när människor inte kan ta sig till jobbet, när företagare inte kan få varken leveranser eller kunder och när vissa skolor ställer in undervisningen. När jag på fredag morgon cyklade genom en nästan öde stad då många valt att stanna hemma hela dagen gick mina tankar osökt till fredagen den 17 november 1995. Då föll närmare en meter snö över Göteborg och vi var många som inte ens kom ut genom dörren. 

Själv minns jag hur grannarna samlades i porten på morgonen bara för att tvingas ge upp redan där eftersom dörren överhuvudtaget inte gick att öppna. Det var bara att vända på klacken, sätta på lite varm choklad och vänta tills plogbilen passerat. Senare på dagen åkte människor skidor på Götaplatsen och trots kaos och en lamslagen stad var det extremt lite gnäll. De allra flesta fattar att en meter snö är svår att planera för och att det bara är att gilla läget. Det var samma känsla i morse. 

Visst har vi suckat och stönat över stängda broar, köer och annat stök men nog sjutton gillar vi läget när allt kommer omkring. Det är klart att vi vill att Theresa May, Emmanuel Macron och alla andra gäster ska få se vår stad och det gynnar ingen att alla möten äger rum i Bryssel eller Stockholm. 

Vi är stolta över Göteborg och vi kommer minnas den här dagen då stan stod stilla i många år framåt precis som vi minns snökaoset 1995. Den stora skillnaden är dock att den här gången kom inte en meter snö under en natt utan detta möte borde planerats bättre. "Welcome back" och "au revoir" säger vi göteborgare.