Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgarna åker allt oftare med spårvagn

Allt fler resor med spårvagn görs i Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Göteborgarna åker alltmer spårvagn. 

Av 355 miljoner resor med Västtrafik förra året gjordes 141 miljoner med spårvagn, skriver GP.

För varje år som går ökar resande md kollektivtrafiken i Västsverige. Sedan 2016 har antalet resor ökat från 303 miljoner till 355 miljoner. De allra flesta av resorna med kollektivtrafik, 303 miljoner, görs i Göteborg. 

I Göteborg har resandet ökat med fem procent på bara ett år, skriver GP. Det innebär att det i snitt görs mer än en resa om dagen per invånare i Göteborg.

Allra mest ökar resandet med spårvagnar. 141 miljoner av alla resor gjordes med spårvagn. Populärast är linje sex mellan Länsmansgården och Kortedala – och den som ökat mest är linje två mellan Mölndal och Högsbo. Till och från Mölndal har Västtrafik gått in och stärkt upp trafiken med två nya busslinjer, samtidigt som man utreder om man ska förstärka spårvagnslinjen inför 2021. Ett annat alternativ är den nya, längre spårvagnsmodellen som finns med i Västtrafiks planer.

– Även om bussen är mer flexibel så tar den också upp plats. Vi ser glädjande fram emot en uppdaterad spårvagnspark med den nya modellen M33, säger Lars Backström, Västtrafiks vd, till GP.

– Tittar vi ännu längre fram tittar man på vagnar som är 45 meter. 

Även kollektivtrafikens marknadsandelar ökar, jämfört med andra motorfordon. Enligt GP ökade andelen under 2019 med tre procentenheter till 56 procent i Göteborg, Partille och Mölndal.