Göteborgare samlas i protest mot rasismen

GÖTEBORG. På torsdagskvällen vandrar göteborgarna mot rasism. Demonstranterna gick lugnt och tyst från Götaplatsen klockan 18 och samlades på Järntorget en timme senare.

Upp mot 2 500 personer deltar.

– Vad många ni är. Tack alla ljusbärare i mörkrets tid, säger arrangören Julia Forsberg, under sitt tal på Järntorget.

Polisen räknar med en stillsam kväll.

– Skulle det bli något extraordinärt får vi omfördela de styrkor som vi har i den ordinarie verksamheten, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Facebookgruppen "Fackeltåg mot rasism: för medmänsklighet" har uppmanat alla att delta i fackeltåget för att sprida budskapet om solidaritet och medmänsklighet.

– Vi har mannat för en fredlig manifestation. Vi har inte tagit ut jättemycket folk med anledning av att vi inte tror att det inte blir något jättestort störningsmoment, säger Christer Fuxborg.

– Däremot har vi en beredskap i en extraresurs.

Även dialogpoliser finns på plats.

Bakgrunden är händelserna i Kärrtorp i Stockholm i söndags. Där angreps en antinazistisk demonstration medlemmar av den nationalsocialistiska organisationen Svenska Motståndsrörelse.

Tanken är att vandra med vänliga plakat och ljus eller facklor via Avenyn, Vasagatan och Haga nygata till Järntorget. Runt 2 700 personer har anmält att de kommer.

Lugnt och tyst tåg

Vid klockan 17 på torsdagskvällen började folk samlas på Götaplatsen. En del hade plakat med budskap som "Krossa rasismen" och "Bekämpa rasism". 

– Det är en svår dag med julstressen. Men det är viktigt att göra det här nu så här snart efter Kärrtorp för att markera, säger Anders Svensson, som hjälper arrangörerna.

När tåget nådde Haga deltog runt 2 500 personer, enligt GT:s utsända reportrar.

Demonstranterna gick lugnt och tyst genom staden utan musik och utan att skandera. Det var också relativt få paroller och plakat. Men facklorna lös upp mörkret.

Strax innan klockan 19 anlände demonstranterna till Järntorget, där flera tal ska hålla. De möttes också av trummor, vilket innebar manifestationen första påtagliga ljudinslag.

Demonstranterna har med sig värdar i gula västar som i samband med den inledande samlingen på Götaplatsen uppmanade deltagarna att ta det lugnt och att inte låta sig provoceras.

"Mycket adrenalin"

Julia Forsberg berättade tidigare på kvällen att hon och de andra arrangörerna fått hotfulla meddelanden på Facebook och Twitter, men säger att hon inte är speciellt orolig.

– Det känns bra, det är mycket adrenalin, säger Julia Forsberg.

Polisen vill dock inte bekräfta att det förekommit hotfulla meddelanden kring fackeltåget, men säger att de haft en dialog med arrangörerna under hela veckan.

"Känner medvind"

Innan tåget gick sände GT live från Götaplatsen.

En av gästerna var sociologen Mattias Wahlström, vid Göteborgs universitet. Han är expert på rasism och hur det manifesteras i samhället.

– Det är en ganska så oroande utveckling just nu, men det är ändå betryggande att så många grupper visar sitt motstånd, säger han.

Och fortsätter:

– En faktor är att det är valår snart och att vi har ett medialt klimat där frågor kring invandring som ett problem blivit allt vanligare, vilket gör att rasistiska grupper känner medvind.

Mattias Wahlström förklarar att en händelse som den i Kärrtorp blir ett tillfälle för människor att visa vad de tycker.

– Men det är också ett tecken på att unga i dag engagerar sig demokratiskt på andra sätt än äldre generationer. Sociala medier gör det möjligt för privatpersoner att snabbt arrangera manifestationer, säger han.

Hölls tal

När tåget kom fram till Järntorget hölls tal.

– Vad många ni är! sa Julia Forsberg till de många som samlats för att lyssna.

– Jag vill börja med att tacka alla ljusbärare som är här. Vi är trötta på allt våld och har som vi ser i vårt samhälle varje dag, sa hon vidare.

Ingrid Hedin Wahlberg sjöng till en kollektiv ton från publiken.