Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg väljs ut för ett nytt migrantprojekt

Projektet vänder sig främst till romer från Rumänien och Bulgarien som i dagsläget tigger och lever på gatorna.
Foto: Per Wissing
90 miljoner satsas på att hjälpa de fattigaste EU-migranterna i Sverige.
Foto: Per Wissing

Under en femårsperiod ska 90 miljoner satsas på att hjälpa de fattigaste EU-migranterna i Sverige. Göteborg har valts som lanseringsstad för projektet tack vare stadens samverkan mellan olika individer och organisationer.

– Göteborg har sett människan i tiggerisituationen och sedan aktiverat sig, säger Nardin Crisbi på Svenska ESF-rådet.

EU-programmet FEAD bidrar med 78 miljoner och Svenska staten med 12 miljoner kronor till projektet. Det går ut på att ge ett värdigare liv för EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige, är hemlösa, chanslösa på arbetsmarknaden och står utan försörjning. Det skriver SR Ekot.

Torsdag den 26 mars lanseras projektet i Göteborg och i höst ska verksamheten dra i gång på allvar.

– Ett åttiotal personer från både stora och små organisationer, Svenska kyrkan, nätverkare och andra, från Örnsköldsvik i norr till Malmö i söder kommer att finnas på plats när vi lanserar och presenterar projektet säger Nardin Crisbi, nationell samordnare för ESF och FEAD.

Varför det rikstäckande projektet presenteras just i Göteborg är inte en slump.

– Vi tycker att Göteborg är en stad som har gått i bräschen i den här frågan. Vi har fått bilden att det finns en samverkan mellan kommun, civilsamhället och samhällets olika organisationer i Göteborg, säger Nardin Crisbi.

Han ger exempel på där samhället och kommunen arbetar med barn, försöker skapa humana rutiner för avhysningar, hur kommunen har en dialog med Kronofogden och polisen och hur de på något sätt försöker se att tiggarna på gatan är människor.

Fattigaste i EU

Det här är första gången som Sverige kommer att delta i ett EU-program riktat till unionens fattigaste medborgare.

De tidigare program som vänt sig till EU:s fattigaste har gått ut på att dela ut mat och kläder, något som Sverige och vissa andra länder valt att inte medverka i. Därför infördes en alternativ inriktning som Sverige nu har valt att gå med i.

– Projektet skapar förutsättningar för vart människor ska ta vägen och hur de hittar vägar in i samhället, säger Marianne Öberg-Håkansson, som också är nationell samordnare för ESF och FEAD.

De människor som projektet riktar sig mot är främst romer från Rumänien och Bulgarien, som i dagsläget tigger och lever på gatorna. Minst 700 individer ska delta i programmet som pågår fram till år 2020.

GT har tidigare skrivit om tiggarnas situation på gatorna i Göteborg.