Efter 14 års uppehåll skulle Göteborg Beer and Whisky Festival göra comeback på Svenska Mässan i slutet av januari. Men nu stoppas kommunens tillståndsenhet festivalen från att bli av. Foto: STOCKHOLMBEER.SE
Efter 14 års uppehåll skulle Göteborg Beer and Whisky Festival göra comeback på Svenska Mässan i slutet av januari. Men nu stoppas kommunens tillståndsenhet festivalen från att bli av.  Foto: STOCKHOLMBEER.SE

Göteborg stoppar öl- och whiskymässan

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Efter 14 års väntan skulle Göteborg Beer and Whisky Festival äntligen göra comeback.
Men nu stoppar tillståndsenheten dryckesmässan.
- Vi får väl arrangera festivalen i en grannkommun, säger Marianne Wallberg, projektledare.
De senaste 19 åren har Stockholm Beer and whisky festival - en dryckesmässa där fabrikanter och producenter visar upp sina produkter - arrangerats i Nacka kommun. Länsstyrelsen i Stockholm, polisen och politikerna står i princip enade bakom arrangemanget.
- Allt är proffsigt skött. Vi hade 34 000 gäster senast och inga tillbud. Arrangemanget riktar sig till vuxna människor som har whisky eller öl som sin hobby och vill lära sig mer av produkterna, säger Marianne Wallberg.
Både 1996 och 1997 arrangerade hon och Stockholmsfestivalen arrangemanget på Svenska Mässan i Göteborg, men fick lägga ner på grund av tidsbrist.

Utställarna var klara

Till i våras - när comebacken började planeras.
- Vi fick så mycket önskemål från västsvenskar om att dra i gång så vi började planera festivalen och bjöd in whiskyproducenter från hela världen.
Och fick positiv respons, först.
- Länsstyrelsen i Göteborg har bemött oss väldigt bra och beskedet från tillståndsenheten på Göteborgs stad var positivt. De sa att vi skulle återkomma när vi hade utställarna klara, säger Marianne Wallberg.
Utställarna är nämligen de som ansöker om tillfälliga serveringstillstånd för festivaldagarna.
Men nu tvärvänder tillståndsenheten.
- De lutar sig på en kommunens riktlinjer, där det står att sprit inte bör tillåtas för tillfälliga serveringstillstånd.
En riktlinje som Göteborg är ensam om i Sverige.
Men med ny alkohollag efter nyår och andra kommunalråd kan västsvenskarna snart få sin öl och whiskymässa.

Mölndal nästa gång?

- Annars är det diskriminering mot göteborgarna, säger Marianne Wallberg.
Hinner ni ansöka om tillstånd i Mölndal eller någon annan angränsande kommun?
- Nej, inte den här gången. Våra utställare kommer från hela världen så vi har fått avboka dem. Men ändrar inte Göteborg sin inställning får vi nog göra så, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER