Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg stoppar öl- och whiskymässan

Efter 14 års uppehåll skulle Göteborg Beer and Whisky Festival göra comeback på Svenska Mässan i slutet av januari. Men nu stoppas kommunens tillståndsenhet festivalen från att bli av.
Foto: STOCKHOLMBEER.SE

GÖTEBORG. Efter 14 års väntan skulle Göteborg Beer and Whisky Festival äntligen göra comeback. 

Men nu stoppar tillståndsenheten dryckesmässan. 

- Vi får väl arrangera festivalen i en grannkommun, säger Marianne Wallberg, projektledare.

De senaste 19 åren har Stockholm Beer and whisky festival -  en dryckesmässa där fabrikanter och producenter visar upp sina produkter -  arrangerats i Nacka kommun. Länsstyrelsen i Stockholm, polisen och politikerna står i princip enade bakom arrangemanget.

 - Allt är proffsigt skött. Vi hade 34 000 gäster senast och inga tillbud. Arrangemanget riktar sig till vuxna människor som har whisky eller öl som sin hobby och vill lära sig mer av produkterna, säger Marianne Wallberg.

 Både 1996 och 1997 arrangerade hon och Stockholmsfestivalen arrangemanget på Svenska Mässan i Göteborg, men fick lägga ner på grund av tidsbrist.

Utställarna var klara

 Till i våras -  när comebacken började planeras.

 - Vi fick så mycket önskemål från västsvenskar om att dra i gång så vi började planera festivalen och bjöd in whiskyproducenter från hela världen.

 Och fick positiv respons, först.

 - Länsstyrelsen i Göteborg har bemött oss väldigt bra och beskedet från tillståndsenheten på Göteborgs stad var positivt. De sa att vi skulle återkomma när vi hade utställarna klara, säger Marianne Wallberg.

 Utställarna är nämligen de som ansöker om tillfälliga serveringstillstånd för festivaldagarna. 

 Men nu tvärvänder tillståndsenheten.

 - De lutar sig på en kommunens riktlinjer, där det står att sprit inte bör tillåtas för tillfälliga serveringstillstånd.

 En riktlinje som Göteborg är ensam om i Sverige.

 Men med ny alkohollag efter nyår och andra kommunalråd kan västsvenskarna snart få sin öl och whiskymässa.

Mölndal nästa gång?

 - Annars är det diskriminering mot göteborgarna, säger Marianne Wallberg.

Hinner ni ansöka om tillstånd i Mölndal eller någon annan angränsande kommun?

 - Nej, inte den här gången. Våra utställare kommer från hela världen så vi har fått avboka dem. Men ändrar inte Göteborg sin inställning får vi nog göra så, säger hon.