Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg stämplas som "Muteborg"

NEDSVÄRTAD. Göteborg har stått i centrum för flera skandaler den senaste tiden - vilket har gjort många göteborgare upprörda.
Foto: Anna-Karin Nilsson

GÖTEBORG. Efter alla skandaler stämplas Göteborg som Muteborg.

Stadens varumärke tar stryk och många invånare är förbannade.

Frågan togs upp i "Debatt" i SVT i går kväll.

Kommunalrådet Helene Odenjung (FP) kräver färre kommunala bolag och att politiken tar mer ansvar efter fifflet.

- Nu upplever jag att man som politiker skjuter tjänstemännen framför sig och låter bli att själv ta ansvaret. Det är uruselt, säger hon till GT.

De senaste veckornas avslöjanden om kvittofusk och dyra medieråd från PR-byråer togs upp i "Debatt".

Frågan som ställdes var om Göteborg nu förtjänar öknamnet Muteborg.

"Synd hon inte var här"

- Jag blir förbannad på att det ens finns människor i den här stan som försöker få privata utlägg betalda, att man attesterar varandras reseräkningar, och sen inte pratar med medierna. Det duger inte, säger Helene Odenjung till GT efter direktsändningen från SVT-studion på Lindholmen.

Kommunalrådet Anna Johansson (S) var den som godkände Bertil Rignäs - Bostadsbolagets numera sparkade vd - felaktiga kvitto från fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Hon avböjde att vara med i "Debatt".

- Jag tycker det är synd att hon inte var här.

"Alla kan göra misstag"

Vad hade du sagt till henne?

- Att det handlar om att ta ansvar. Det skjuts på konsulter eller vd:ar. Men det är faktiskt också en politisk styrning av den här staden och politikerna måste ta ansvar för fel och brister, säger Helene Odenjung.

"Uppdrag gransknings" reporter Sophia Djiobaridis, som avslöjade fusket i Cannes, kallade i "Debatt" kvittot för en symbol - en del av toppen på ett isberg.

Journalisten Lasse Winkler menar att en kultur, där de faktiska besluten fattas bakom stängda dörrar, byggts upp under årtionden samtidigt som antalet kommunala bolag ökat.

Helene Odenjung anser att bolagiseringen gett mindre insyn och håller med om att det finns en Göteborgsanda.

- Det är klart. Det är inte i styrelserummen som man har fattat besluten. De har blivit till på andra arenor. Det har fått konsekvensen att det har varit svårt att följa upp dem.

Thomas Gustavsson, klubbordförande för Fastighetsanställdas förbund på Bostadsbolaget, försvarar Bertil Rignäs.

- Jag tycker att slarvet fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Alla kan göra misstag. Nu skickar det en signal, ett enda misstag, så åker du, säger han till GT.

"Reglerna är klara"

Du tycker att det hela är lite tramsigt.

- Nej, tramsigt är fel. Ambitionen är att inte göra några misstag, självklart. Nu blev konsekvensen en ny vd, fyra miljoner och att hela företagets goda anda gick i stå.

Han tror inte att det finns någon utbredd fuskanda.

- Nej, jag kan inte se det. Det finns inga slutna rum. Politikerna vill ju att det ska skötas och de har vidtagit åtgärder. Reglerna är klara, men det säkrar ju inte om någon gör ett misstag.

FAKTA

MUTSKANDALEN

I april 2010 uppmärksammades byggmästaren Stefan Allbäck i SVT:s "Uppdrag granskning" som misstänkt för bestickning och saltade fakturor med kommunala tjänstemän i Göteborg.

Stefan Allbäck delgavs misstanke för flera fall av bland annat grov bestickning och medhjälp till grov troslöshet mot huvudman i slutet av 2010.

Den 18 oktober 2013 fälldes Stefan Allbäck i Göteborgs tingsrätt för bestickning.


KVITTOSKANDALEN

I november avslöjade Uppdrag granskning hur kommunpampar under fastighetsmässan Mipim i Cannes levde lyxliv på skattebetalarnas bekostnad.

IFK Göteborgs ordförande Bertil Rignäs var en av flera som redovisade tvivelaktiga kvitton. Ett av kvittona som hade redovisats och godkänts som lunch var i själva verket ett kvitto på ett damplagg.

Bertil Rignäs polisanmäldes och lämnade sin post kort efter anmälan.