Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg stad tvingas betala 200 miljoner kronor

Här byggs landmärket • GT tar dig med in i hjärtat av Hisingsbron.
Hisingsbron förväntas stå klart 2021.Foto: Lovisa Waldeck

Företaget som bygger nya Hisingsbron, Skanska MTH, hotade med att avbryta hela projektet.

Anledningen var att de krävde 345 miljoner kronor för extra kostnader.

Nu har Skanska och Göteborgs stad kommit överens om ett belopp på cirka 200 miljoner kronor, för att projektet ska byggas klart.

– Vi har gjort en fördelning av de uppkomna kostnaderna som både vi och Skanska MTH kan acceptera, säger Christer Niland, avdelningschef för Stora projekt på trafikkontoret i ett pressmeddelande.

Den nya Hisingsbron planeras stå klart 2021, med en planerad prislapp på 3,65 miljarder kronor. Men i somras uppdagades risken om att projektet kan komma att bli ännu dyrare för Göteborgs stad.

Anledningen var att byggföretaget, Skanska MTH, krävde Göteborgs stad på 345 miljoner kronor för ändrings- och tilläggsarbete. Trafikkontoret i Göteborg svarade med att de extra kostnaderna inte är deras ansvar.

Konflikten har nu pågått i cirka ett år, och nu har parterna kommit överens om ett belopp.

Göteborg tvingas betala 200 miljoner kronor

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad har Skanska MTH och staden kommit överens om ett belopp på 198 miljoner kronor.

28 miljoner av det beloppet är redan betalade.

– Det har varit komplexa förhandlingar men dialogen har hela tiden varit konstruktiv. Nu fokuserar vi på att få färdigt bron, säger Per-Ola Svahn, regionchef för Stora projekt väst, Skanska i pressmeddelandet.

I våras höjde trafikkontoret i Göteborg sin prognos för projektet från 3,5 till 3,65 miljarder kronor. I höjningen ingår de merkostnader som är kopplade till produktionen och leveransen av stålkonstruktionen till bron.

– De merkostnader som vi nu har fattat en överenskommelse om är en del av den prognoshöjning som vi gjorde i våras, säger Christer Niland i pressmeddelandet.