Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg stad köpte ut 131 personer i fjol

Dagens tre största inrikesnyheter.
Göteborgs stad köper ut medarbetare för miljontals kronor varje år.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson

I fjol köpte Göteborgs stad ut i genomsnitt elva personer per månad – och nästan hälften var helt eller delvis sjuka och skadade, skriver Göteborgs-Posten.

Det handlar om miljontals kronor varje år.

– Vi kan ju inte först slita ut människor och sedan säga att de inte duger, säger Anna Skarsjö vid Kommunal väst, till tidningen.

Preliminära siffror från en sammanställning från stadsledningskontoret visar att Göteborgs stad i fjol köpte ut 131 personer till en kostnad av 24 miljoner kronor, exklusive arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

Vilket är en minskning från fjolårets 158 medarbetare och prislappen 30 miljoner kronor, skriver GP.

– Avgångsvederlag är ett erbjudande som enskilda kan få när man inte har någon arbetsförmåga kvar för det egna arbetet och när arbetsgivaren inte lyckats ha hittat någon omplacering i staden. De minskar jämfört med 2017, både till antal och kostnad och det är bra, säger Michael Färdigh, förhandlingschef i Göteborgs kommun till GP.

Andelen sjuka och skadade ökar

Statistiken över vilken yrkesgrupp som fått högst och lägst avgångsvederlag presenteras först efter sommaren. Men i fjol varierade avgångsvederlagen från två till 18 månader och tre fjärdedelar av de utköpta var kvinnor.

I fjol ökade dock andelen fall där arbetsgivaren uppger arbetsoförmåga som skäl. Det handlar om sjuka och skadade som helt eller delvis inte kan utföra sina ordinarie arbetsuppgifter, skriver GP.