Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julen bantas ner – när Göteborg sparar pengar

Ingen invigningsceremoni på GötaplatsenFoto: TOMAS OHLSSON
Göteborg & co kommer i stället satsa på anda juligheter Foto: TOMAS OHLSSON
Bilder från tidigare jular i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF
Bilder från tidigare jular i Göteborg.Foto: LENNART REHNMAN

Julen i Göteborg kommer inte bli sig lik. 

Den som förväntar sig den klassiska invigningsceremonin på Götaplatsen blir besviken – för den är helt inställd, skriver Göteborgs-Posten.

Det blir inte heller någon julbelysning på Gustav Adolfs torg eller Bältespännarparkens fasader. 

– Det funkade så länge andra var med och betalade, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & co till GP.

Julen i Göteborg har bantats. 

När julstaden invigdes förra året ledde ett fackeltåg upp till Götaplatsen, där det senare bjöds på eldshow samt ett ljusspel på Konstmuseets fasad – men det är numera ett minne blott. 

Enligt Göteborgs-Posten kommer det heller inte vara något ljusspel på Gustav Adolfs torg och Bältespännarparken. 

– Nu har flera fastighetsägare valt att göra permanenta ljussättningar av sina egna byggnader i stället, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & co, till GP. 

Därför finns det inte längre några pengar. 

Prislappen: Två miljoner 

Göteborg & co, som ägs av staden, har i uppdrag att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Prislappen för att sätta upp och ta ner ljusinstallationerna ligger på cirka två miljoner kronor, enligt GP.  

– Klart det är en fråga om ekonomi. Ljusinstallationerna var en ganska tung bit rent ekonomiskt. Det funkade så länge andra var med och betalade, men nu måste vi bestämma oss, ska vi fortsätta eller använda pengarna till att marknadsföra hela julstaden, säger Stefan Gadd, till tidningen. 

I år kommer bolaget i stället satsa på andra juliga händelser i staden, så som den sjungande julgranen, julkonserter och olika julmarknader.

Vill locka fler besökare utifrån

Stefan Gadd, säger till GP att målet är att locka flera besökare utifrån och få göteborgarna att stanna hemma. De vill få en ny turistsäsong i slutet av året. 

– Jag vågar inte säga exakt mellan vilka år, men under en tioårsperiod fördubblades övernattningarna på hotell under helgerna i december, säger han till tidningen.

De kommer dock att ljussätta flera broar i staden samt belysa ett fyrtiotal träd längs Avenyn.