Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg smartaste staden i hela Europa

Tio städer tävlade om titeln, och Göteborg är den enda nordiska staden som nådde till final.
Foto: SHUTTERSTOCK
Det finns mycket att göra för turister i Göteborg. På Ullevi hålls flera konserter under sommaren.

Göteborg har tagit hem titeln ”Europas huvudstad för smart turism 2020”. 

Vinnaren presenterades på en ceremoni i Helsingfors under onsdagen. 

– Vi är väldigt stolta över vår stad och vi arbetar hårt för att få ännu fler att välja att besöka oss, säger Anneli Rhedin, kommunfullmäktiges ordförande, i ett pressmeddelande från Göteborg & Co.

Göteborg kvalade in till finalen i EU:s tävling om Europas smartaste turiststad i somras. I år ansökte 35 städer om titeln. Städerna bedömdes i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet. 

Tio städer gick vidare till finalen i Helsingfors där vinnaren utsågs under onsdagen. Göteborg var den enda nordiska staden som nådde till final.

– För mig som kommunfullmäktiges ordförande är det väldigt givande att vara här i Helsingfors och diskutera Göteborg som smart destination. Vi är väldigt stolta över vår stad och vi arbetar hårt för att få ännu fler att välja att besöka oss, säger Anneli Rhedin, kommunfullmäktiges ordförande i ett pressmeddelande från Göteborg & Co.

”Lönar sig att investera i hållbarhet”

Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co, ser vinsten som ett erkännande till alla de lokala samarbetspartner som hjälpt till att göra Göteborg till en smartare turistdestination. 

– Vi vet att det lönar sig att investera i hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering, kultur och kreativitet. Titeln kommer hjälpa oss att föra ut det här synsättet i världen, säger Peter Grönberg i pressmeddelandet.

Det är andra året som titeln tilldelas en europeisk stad. Syftet är att promota en smartare turism i Europa enligt Göteborg & Co. Förra året gick utmärkelsen till Lyon och Helsingfors.