Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg skrotar alla stadsdelsnämnder

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att omorganisationens syfte är att se till att medborgarnas service ska vara likvärdig, oavsett var man bor.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
”Ingen vet hur det ska bli – ändå ska det gå så fort”, säger Helene Odenjung (L).Foto: SVEN LINDWALL

Nu är det klart. Göteborg skrotar stadsdelsnämnderna, skriver GP. 

Kommunfullmäktige klubbade på torsdagskvällen ett beslut som innebär den största omorganiseringen i staden på 30 år.

För 30 år sedan införde Göteborg stadsdelsnämnderna. Från början var det 20 nämnder runtom i Göteborg som skulle se till att öka den lokala demokratin med politiker nära befolkningen.

Sedan dess har nämnderna minskat till tio – och nu försvinner även de sista nämnderna.

– Vi har sett avarterna med den här organisationen. Det är problem med resursfördelning och olika service till medborgarna beroende på var man bor, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till GP.

Nämnder blir centrala förvaltningar

För ett år sedan flyttades ansvaret för förskola och skola från stadsdelsnämnderna till centrala förvaltningar. Nu är tanken att ansvaret för socialtjänst, äldrevård och hemtjänst ska vandra samma väg. 

Stadsledningskontoret har skissat på en plan om hur stadsdelsnämnderna ska kunna ersättas med tre. Planen ska nu vidareutvecklas av en referensgrupp där samtliga partier är representerade. 

Kritik mot omorganisationen i Göteborg

Att det har funnits problem med nämnderna är partierna överens om, men alla delar inte uppfattningen att en stor omorganisation är lösningen.

– Om man ska göra en så här stor omorganisation är det viktigt att det finns ett tydligt syfte, att det gjorts en riskanalys, en ekonomisk analys. Allt det saknas, säger Henrik Munck (D) till GP.

– Det finns mycket som inte fungerar, men ingen vet hur det ska bli – ändå ska det gå så fort, säger Helene Odenjung (L).