VASKNING EXISTERAR INTE. Henrik Löfqvist och Linus Josefsson, bartenders på Locatelli, menar att vaskning knappt existerar i Stockholm, ännu mindre i Göteborg. "Kanske en och en annan som har gjort det i Oslo, för de inte förstår bättre", skrattar Linus. Foto: Anders Ylander
VASKNING EXISTERAR INTE. Henrik Löfqvist och Linus Josefsson, bartenders på Locatelli, menar att vaskning knappt existerar i Stockholm, ännu mindre i Göteborg. "Kanske en och en annan som har gjort det i Oslo, för de inte förstår bättre", skrattar Linus. Foto: Anders Ylander

Göteborg rasar mot champagnevaskning

Publicerad

Två flaskor champagne tack! Och förresten, häll ut den ena i vasken. Nu rasar göteborgarna över fenomenet vaskning.

Vaskning, alltså välbärgade ungdomar som beställer champagne som servispersonalen häller ut i vasken, har blivit en snackis runtom i krogkretsar.
När GT gav sig ut i nattlivet för att ta reda på om fenomenet existerar även i Göteborg var det få krögare som bevittnat företeelsen. Däremot känner de flesta till fenomenet.

Mer avslappnade

- Det kommer aldrig att bli inne i Göteborg med vaskning. Här är folk mer avslappnade. Det är ett patetiskt sätt att visa att man har pengar, säger Christian Bylock, bartender på Bliss.
De flesta ur tjejgänget som är ute och firar fredagskvällen på sommarklubben Port du soleil tycker det är bedrövligt och pinsamt med vaskning.
Men inte alla.

Marknadsföring

- Det ett sätt att marknadsföra sig på. Om någon vaskar bort 60000 kronor så ser andra att man har pengar och kan göra business, menar Malin Karlsson.
Tjejerna har sett vaskning förekomma i sommarorter som Visby, Båstad och Tylösand, men aldrig i Göteborg.
På hemsidan smsvaska.se har man tagit vaskning ett steg längre.

Vaskning med sms

Här erbjuds personer möjligheten att vaska pengar, genom ett eller flera sms. För 3000 kronor får du en "kalas-skumpa" uthälld i vasken. På hemsidan står att läsa: "Du samtycker till att vaskade pengar inte under några omständigheter kommer att användas till välgörenhet, solidariska aktiviteter för socialbidragstagare och arbetarklass". Enligt hemsidan har det vaskats för drygt 30 000 kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER