Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborg rasar i miljöranking

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Under tisdagen kom tidningen Aktuell Hållbarhets miljöranking över Sveriges kommuner. 

Där framgår det att Göteborg förlorat ett stort antal placeringar på listan. 

Förra året befann sig Göteborg på plats nummer åtta när rankningen från tidningen Aktuell Hållbarhet släpptes. I år ser det desto mörkare ut när staden sjunkit till plats 43. 

– Det är i en hårdnande konkurrens som Göteborg har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande. 

Rankingen ska visa på kommunernas miljöarbete och på plats nummer ett kommer Malmö följt av Helsingborg och Karlstad. 

– Kommunerna spelar en nyckelroll i arbetet med att möta klimatkrisen. Det är därför positivt att vi ser en ökning i antalet kommuner som arbetar med egen koldioxidbudget, även om det är från en låg nivå, säger Mikael Salo.

Får svara på enkätfrågor 

Rankingen grundar sig bland annat på enkätfrågor som kommunerna besvarat. Det handlar om klimatarbete, om man i kommunen har egen produktion av förnybar el och om man ställer hållbarhetskrav på sina finansiella placeringar.

I år ställdes även frågor angående covid-19, utan att svaren påverkade resultatet i undersökningen. 

Utöver det baseras placeringarna också på uppgifter från olika offentliga källor så som statistik från SCB och Håll Sverige Rents kommunalindex.