TRÖTT PÅ UTVECKLINGEN. Moderaten Jan Hallberg tror att det är förödande för Göteborg om samhället inte snabbt får bukt med den allt råare kriminaliteten. Foto: Rehnman Lennart
TRÖTT PÅ UTVECKLINGEN. Moderaten Jan Hallberg tror att det är förödande för Göteborg om samhället inte snabbt får bukt med den allt råare kriminaliteten. Foto: Rehnman Lennart

"Göteborg på väg att bli rena rama Chicago"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. - Om Göteborg ses som en farlig stad kommer folk att dra sig för att etablera sig och investera här. Det säger Jan Hallberg, moderat kommunalråd, och fortsätter: - Den utvecklingen kan gå fortare än vi anar.
Efter det senaste mordet suckar Jan Hallberg djupt.
- Det är på väg att bli rena rama Chicago!
Han uttrycker det många göteborgare spontant känner, och tycker att en gräns har passerats.
- Regeringen och polisen måste kraftsamla, för i allmänhetens ögon är det som nu pågår fullständigt oacceptabelt! dundrar han.

Flera lösningar

Jan Hallberg understryker att det inte finns en enda lösning. Han pratar om vikten av att stoppa nyrekryteringen till gängen, om att satsa hårt på skolan, om behovet av riktiga jobb, om vikten av att kunna förverka kriminellas egendom, om skärpta straffsatser för yrkeskriminella.
Talet om Göteborg som en trygg stad med låg kriminalitet är enligt Jan Hallberg falskt.

Flera övervakningskameror

- De flesta göteborgare behöver naturligtvis inte känna sig hotade. Men i dag vittnar den som rör sig i New York om att det känns tryggare att gå på gatorna där sen kvällstid än vad det gör i Göteborg, påpekar han.
Även London uppfattas av de flesta som en trygg stad. Men där finns övervakningskameror i varje gathörn. Är det priset vi också måste betala?
- Ja, i det korta perspektivet finns det inte mycket annat att ta till, säger Jan Hallberg och fortsätter:
- I det medellånga perspektivet måste vi har fler poliser på gatorna och ge polisen verktyg för att jobba effektivare mot de kriminella. Och i det långa perspektivet har vi inte råd att förlora tusentals ungdomar varje år - ungdomar som lämnar skolan utan riktiga betyg och utan tilltro till samhället.

Ut på arbetsmarknaden

Jan Hallberg tror att en del av förklaringen till utvecklingen är flyktingpolitiken.
- De som kommer hit ska först få veta vilka lagar och regler som gäller här. Nummer två är att de ska få ett jobb samma vecka - och språkträning på jobbet.
- Om vi i stället pacificerar människor genom att söva dem med bidrag och hindra dem från att komma ut på arbetsmarknaden blir det så här.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER