Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg nominerar Magdalena Andersson

Stor intervju med Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna i Storgöteborg nominerar Magdalena Andersson till partiordförande, meddelar partidistrikten i Göteborg och Göteborgsområdet.

Även Kronobergs partidistrikt nominerar finansministern.

En majoritet av S-ombuden står bakom henne inför kommande partikongress, enligt SVT Nyheter.

Nomineringen har starkt stöd i båda partidistrikten.

”Magdalena Andersson besitter en mycket stor kompetens och erfarenhet. Det har varit tydligt under vår interna process i partidistriktet att hon har ett grundmurat stöd bland medlemmarna”, säger Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Även Socialdemokraterna i Göteborgsområdet betonar Anderssons kompetens och erfarenhet.

”Andersson är kompetent, tuff och ideologiskt trygg. Hon är rätt person att leda Socialdemokraterna och bli Sveriges första kvinnliga statsminister”, säger Aylin Fazelian, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet.

Majoritet av ombuden

Nomineringen innebär att Magdalena Andersson har stöd från en majoritet av de socialdemokratiska ombuden inför partiets kommande kongress i november, skriver SVT Nyheter.

Under förmiddagen visades ett inslag med statsminister Stefan Löfven i SVT:s ”Morgonstudion”, där han passade på att hylla sin finansminister.

– Jag har jobbat med Magdalena Andersson i snart tio år, jag uppskattar hennes skicklighet som politiker och hon är också en varm människa, säger han.

Senare på måndagen meddelade Kronobergs partidistrikt att de också nominerar finansministern.

– Magdalena Andersson är en väldigt kompetent politiker och han har mycket starkt stöd i hela vårt partidistrikt. Med henne vid rodret kommer vi att gå stärkta in i nästa års valrörelse, säger Robert Olesen, ordförande i partidistriktet, till P4 Kronoberg.

Stefan Löfven: ”Hon är mycket kompetent”

Damberg, Ygeman och Löfven om Magdalena Andersson.