Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborg missade avgiftsbeslut – föräldrar till 18 000 barn drabbas

Grundskoleförvaltningen missade alliansens budgetförändring. Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson

Först missade kommunen fakturera föräldrar för förskoleavgiften juli månad.

Nu har man även missat avgiften för fritidshemmen.

Anledningen är att grundskoleförvaltningen inte visste att ett beslut var fattat, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det har tidigare rapporterats om hur Göteborgs stad missade att fakturera för förskoleavgiften under juli månad, vilket GP var först med att berätta. Men trots missen fick föräldrarna betala dubbla fakturor i augusti.

GP har tidigare rapporterat om hur alliansens nya budget kommer att påverka föräldrar med barn på fritids. I den nya budgeten ska föräldrar betala en avgift för årets alla månader.

I samband med att grundskoleförvaltningen missade förskoleavgiften dubbelkollade chefen för grundskoleförvaltningen, Bengt Randén, ifall fritidshemmen också hade missat – vilket de hade gjort.

Förvaltningen hade helt missat budgetförändringen.

– Ja, vi har missat att identifiera det i våra processer. Det är beklagligt, så det får vi se till att lösa. Det kommer att gå ut fakturor och information om det här inom kort, säger Bengt Randén till GP.

Föräldrar till 18 000 barn drabbas

För tillfället är 18 000 barn inskrivna på fritids i Göteborg och juliavgiften förväntas ge kommunen en inkomst på närmare 10 miljoner kronor. Ordföranden i grundskolenämnden, Helene Odenljung (L), menar att budgetförändringen är viktig för förskolorna och fritidshemmen.

Hon menar att förvaltningen borde ha känt till ändringen med tanke på debatten kring förändringen. Men samtidigt att fel ibland händer.

– Jag tänker så här: det händer ibland att det blir fel och då får man rätta till felet. Här upptäcktes felet efter två veckor och nu rättar man till det. Det är inte värre än så, säger Helene Odenljung till GP.