Göteborg kan bli Europas smartaste turiststad

I år ansökte 35 städer om titeln ”European Capital of Smart Tourism 2020”.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Göteborg är enda staden i Norden som är i final i tävlingen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Som enda stad i Norden är Göteborg är en av finalisterna i EU:s tävling om smartaste turiststaden. Nu står det mellan tio europeiska städer.

– Man vinner äran och en trofé, säger Katarina Thorstensson, hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co, till GP.

Göteborg kan snart ha möjlighet att lägga till titeln ”European Capital of Smart Tourism 2020” till sin meritlista.

Staden har nämligen kvalat in till finalen i EU: tävling om Europas smartaste turiststad. Tio städer tävlar om titeln, och Göteborg är den enda nordiska staden som nått till final.

I år ansökte 35 städer om titeln. Städerna bedöms i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet, enligt ett pressmeddelande från Göteborg & Co. Inom de fyra kategorierna kommer det även att delas ut individuella priser.

Göteborg långt fram

Katarina Thorstensson är hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co. Hon menar att Göteborg ligger långt fram i samtliga fyra kategorier. Hon menar att det därför var ett enkelt beslut att satsa på tävlingen, skriver GP.

– Man vinner äran och en trofé. Sen får man också möjlighet att vara med på olika europeiska turistmässor och kongresser och få stöd i kommunikation och marknadsföring, säger hon till GP.

Det är andra året som titeln kommer tilldelas en europeisk stad. Syftet är att promota en smartare turism i Europa, skriver Göteborg & Co i pressmeddelandet. Förra året gick utmärkelsen till Lyon och Helsingfors. Vinnaren kommer att utses i oktober.

– Jag tänker att en del i det här är att faktiskt utveckla smart turism. Skapar vi en stad som är bra för göteborgarna så är det även intressant för besökare att komma hit. Sen handlar det om en stolthet också, att stan faktiskt ligger långt fram och är progressiva i den här näringen, säger Katarina Thorstensson till GP.