Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg går mot nytt turistrekord

Antalet gästnätter i Göteborg har ökat med två procent i juni jämfört med förra året.
Foto: LEIF JACOBSSON
Metallica och Gyllene Tider är några av de som gästat Göteborg och Ullevi i sommar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Soligt väder, cuper och festivaler. Göteborg går mot en ny rekordsommar, för 28:e året i rad. Antalet gästnätter har ökat jämfört med förra sommaren, skriver GP.

I Göteborgsregionen har antalet gästnätter ökat med två procent i juni om man jämför med samma period förra året. Siffrorna pekar mot en ny rekordsommar, för 28:e året i rad.

– Just juli månad är otroligt viktig för oss. Man kan säga att den är värd dubbelt så mycket som vilken annan månad som helst. Det är inte klart än men allt pekar på att det blir rekord i år igen, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, till GP.

Besöksnäringen ökar i alla tre storstäderna i Sverige och Stefan Gadd tror att den svaga kronan kan vara en anledning till ökningen. 

– Det har blivit billigare för utländska turister att resa hit men Göteborg har alltid varit en stark sommardestination med Gothia, Partille cup, Liseberg, konserter på Ullevi samt skärgården som fler och fler upptäcker, säger Stefan Gadd till GP.

Fler amerikanska turister

Det är besöken från USA som ökat mest i Göteborg, följt av Norge samt inhemska turister från andra delar av Sverige.

Den officiella statistiken för juli redovisas inte förrän i september, men det finns indikationer på en fortsatt ökning, skriver GP.

– Vi har både Gothenburg Culture festival och Way out West som lockar mycket besökare. Även European Choir Games drar mycket folk med körer från hela Europa som uppträder i stan, säger Stefan Gadd till GP.