Göteborg först med automatisk alkoholkontroll

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild på en av ”alkobommarna”.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det första permanenta systemet för automatiska alkoholkontroller har invigts i Göteborgs hamn.

– Jag vill se den här typen av kontroller i princip alla våra svenska hamnar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

I Göteborgs energihamn har så kallade "alkobommar" installerats. Från och med i dag kommer ett slumpmässigt urval av förare som ska in på hamnområdet tvingas blåsa, för att se om de är alkoholpåverkade. En del i ett större arbete för att motverka drog- och alkoholpåverkan i trafiken.

– Det är en signal för de som kommer in till svenska vägar, ser att vi har kontroller och förutsätter att du ska vara nykter när du kommer in på det svenska vägnätet, säger Tomas Eneroth.

Automatkontrollerna är resultatet ett regeringsuppdrag som sedan september 2017 legat på Trafikverket. I nära samarbete med Göteborgs hamn har de utvecklat de automatiska bommarna.

– Nykterhet är en av grundpelarna för att vi ska kunna säkerställa trafiksäkerhet. Göteborgs hamn är ett jättebra exempel för hur företag kan ta ett ansvar, för hela deras varukedja, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Förslaget från Trafikverket var att införa ett större antal automatiska kontrollstationer, och den vid Göteborgs hamn ses som ett första steg.

– Arbetet fortgår, och det kommer nog en etableringsfas. Jag har varit tydlig med att jag vill se den här typen av kontroller i princip alla våra svenska hamnar, säger Tomas Eneroth.