Göteborg drabbat av 42 skottlossningar

UPPGIVEN. Monica Stålberg ser inget slut på skottlossningarna. "Det är ingen som kan rå på ungdomarna. Inte deras föräldrar, socialen eller polisen"
Foto: Anders Ylander

KORTEDALA. Göteborg har drabbats av hela 42 skottlossningar under juli.

Ett flertal av dem har skett på öppen gata kring Kortedala torg.

Trots stora polissatsningar kommer anmälningar om misstänkta skottlossningar in till polisen nästan dagligen.

- Jag känner mig inte trygg. Ibland när jag går ut på kvällen tänker jag att jag ska få en kula i ryggen, säger Monica Stålberg, 67 som bor i området.

När GT besöker Kortedala torg under dagtid är stämningen lugn. Äldre damer samtalar utanför fruktaffären. En pappa vänder sina skrattande barn upp och ner. Människor vilar sig på bänkar. Annat är det på kvällarna. De boende i området berättar att de har fått vänja sig vid skottlossningar, polissirener och helikoptrar. Fembarnspappan Hussein Aby säger att han inte låter barnen vara ute sent.

- Jag är rädd för deras skull och mår väldigt dåligt. Det känns som att de lätt kan bli skjutna, säger Hussein Aby.

"Skulle inte släppa ut mina barn"

GT får samma reaktioner från flera andra personer. Safe Ghaffarpour äger en kiosk tillsammans med sin hustru. Han säger att han har halva sitt liv i Kortedala, men familjen bor inte där.

- Jag skulle aldrig släppa ut mina barn här. Ungdomar står inte emot grupptryck och kan hamna i vilket gäng som helst, säger Safe Ghaffarpour.

Han och hans fru har haft kiosken i över sex år. De har lärt känna många kunder, och märker att de är rädda.

- En äldre kvinna var mycket upprörd när hon kom in för ett tag sedan. Hon hade hört sju eller åtta skott avlossas kvällen innan, säger Safe Ghaffarpour.

Vissa skyller på invandringen

Monica Stålberg har också nyligen hört skott avlossas nära sin bostad.

- Jag tyckte det var mycket obehagligt och undrade vad som hände. Det känns som att skottlossningar sker hela tiden och överallt, säger Monica Stålberg.

Vissa personer kring Kortedala torg, som GT pratar med, skyller kriminaliteten på invandringen. Men Torbjörn Forkby, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, menar att problemen inte har uppstått på grund av nya kulturer.

- Det handlar om socioekonomiska skillnader. Ungdomar som känner att de inte har någon chans att skaffa arbete och bostad kanske tar till andra karriärvägar och blir kriminella, säger Torbjörn Forkby.

Att det finns människor i Kortedala som skyller på invandringen tycker han däremot inte är förvånande.

- Människor har lätt att längta tillbaka till något som kändes tryggt. De känner att "innan kände alla varandra, då blev ingen skjuten". Istället borde man se framåt: Hur ska det nya samhället se ut?, säger Torbjörn Forkby.

Efterlyser samarbete

Problemen med både kriminalitet och rasism menar Torbjörn Forkby går att lösa genom samarbete.

- Det är viktigt att man möts i diskussion. Invånare och politiker måste tillsammans finna förklaringar till varför ungdomar blir kriminella och sedan göra något tillsammans, säger Torbjörn Forkby.

Men Torbjörn Forkbys lösningar känns långt bort i dagens Kortedala. GT träffar en man som vill vara anonym.

- Det blir värre och värre. Jag vågar knappt gå ut längre. Vi flyttar härifrån nu, säger han.