Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg bäst i världen – enligt internationell lista

Göteborg är världens mest hållbara destination, enligt GDSI.
Foto: SHUTTERSTOCK
Göteborg & Co är glada över utnämningen.
Foto: ROBIN ARON
Annika Hallman på Göteborg & Co.
Foto: Tommy Holl/TT / TOMMY HOLL

Göteborg är världens mest hållbara destination – för fjärde året på rad.

Det enligt Global destination sustainability index som mäter hållbarhet utifrån kriterier som utsläpp, återvinning och tillgänglighet. 

– De senaste åren har Göteborg tagit en ledande roll och inspirerat andra destinationer att bli mer hållbara. Vi har nyttjat vår topplacering för att driva utvecklingen mot en mer hållbar mötesnäring, samtidigt som det stärkt Göteborgs profil som mötesstad, säger Annika Hallman möteschef på det kommunala bolaget Göteborg & Co, i ett uttalande.

Global destination sustainability index, förkortat GDSI, mäter hållbarhet på flera plan. Städerna i listan – ett 50-tal i världen – rankas utifrån olika kriterier. Det handlar bland annat om i vilken utsträckning hotell och krogar är miljödiplomerade, hur väl återvinningen fungerar och hur mycket växthusgaser som släpps ut. System för lånecyklar och sophantering är andra saker som GDSI tar hänsyn till när toppdestinationerna väljs ut.

Två utmärkelser

Göteborg tog nyligen hem titeln som ”Europas huvudstad för smart turism 2020”. I EU-tävlingen ansökte 35 europeiska städer om titeln. Också där spelade spelade miljötänkt och hållbarhet in.

– Båda utmärkelserna kommer sätta ännu mer ljus på Göteborg som förebild. Nästa år kommer det bli stort fokus på hur man kan arbeta för att bli smartare inom områden som digitalisering, tillgänglighet, kultur och hållbarhet, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co, i ett uttalande.

Göteborg & Co tog emot utmärkelsen i Houston. 

TOPP 20 DESTINATIONER 2019

1. Göteborg (Sverige)

2. Köpenhamn (Danmark)

3. Zürich (Schweiz)

4. Glasgow (Skottland)

5. Ålborg (Danmark)

6. Reykjavik (Island)

7. Malmö (Sverige)

8. Sydney (Australien)

9. Uppsala (Sverige)

10. Melbourne (Australien)

11. Dublin (Irland)

12. Stockholm (Sverige)

13. Århus (Danmark)

14. Lausanne-Montreux (Schweiz)

15. Galway (Irland)

16. Bryssel (Belgien)

17. Ljubljana (Slovenien)

18. Oslo (Norge)

19. Helsingfors (Finland)

20. Kerry (Irland)


Källa: GDSI