Göteborg avslutar inte avtal med Shanghai

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

I över 30 år har Göteborg stad och vänorten Shanghai, i Kina haft i ett samförståndsavtal – men som nu skulle gå i graven, rapporterade Dagens Nyheter i förra veckan. 

– Med hänsyn till de tider vi befinner oss i anser vi det lämpligt att inte förlänga, sa Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen. 

Nu skriver journalisten Jojje Olsson på sajten InBeijing och GP att det inte stämmer utan avtalet läggs istället på is. 

Det var år 1986 som Göteborg och Shanghai ingick avtalet. Det skulle möjliggöra samarbeten inom avfallshantering, hamnverksamhet och kollektivtrafiken. I början av 2000-talet utökande man också samarbetet med ett samförståndsavtal. 

Avtalet har förnyats genom åren – men under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att inte förnya avtalet som formellt löpte ut vid senaste årsskiftet, skrev DN i slutet på april.

– Det har inte varit särskilt mycket utbyte och med hänsyn till de tider vi befinner oss i anser vi det lämpligt att inte förlänga, sa Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen. 

Flera kommuner säger upp avtal 

Redan i februari beslutade flera kommuner, så som Åmål, Västerås och Linköping att avsluta sina vänortsavtal med städer i Kina. Dels efter hur landet behandlar den svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad.

Dagens Nyheter skriver att Sverigedemokraterna, med medhåll från Vänsterpartiet, redan i höstas föreslog att Göteborg inte skulle förlänga samverkansavtalet. Men då valde alliansen och Socialdemokraterna att senarelägga prövningen. 

Enligt tidningen har antalet göteborgare som är anställda i kinesiskt styrda bolag ökat snabbt på senare år. 

Avtalet läggs istället på is 

Nu rapporterar Jojje Olsson på sajten InBeijing och GP att avtalet inte alls sägs upp utan i stället läggs på is. 

– Nej. Vi gör inget med avtalet. Man kan säga att avtalet finns kvar, men innehållet behöver inte filas på. Det som skrivs där 2003 gäller fortfarande, säger Gunilla Bökmark, internationell chef på stadsledningskontorets internationella avdelning, till GP. 

Sajten InBeijing har tagit del av beslutsunderlaget och där framgår det att avtalet städerna mellan förnyas automatiskt var tredje år om ingen säger upp det. Avtalet kan uppdateras med nya villkor eller samarbeten i samband med att de förnyas. Vilket nu är vad Göteborgs stad inte tänker göra.