Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Göteborg är den feministiska staden"

SNART I EU-PARLAMENTET? Soraya post är en av tre kandidater för Feministiskt initiativ som kommer från Göteborg.
Foto: Robin Aron
VAD TYCKER DU OM ATT DET SER UT ATT GÅ BRA FÖR FI INFÖR EU-VALET?Sebastian Petterson, 26, lokförare, Göteborg:"Det är bra med ett parti som ligger utanför den vanliga sjuklövern av partier, som kan gå vid sidan av och agera för jämställdhet."
Foto: Lennart Rehnman
VAD TYCKER DU OM ATT DET SER UT ATT GÅ BRA FÖR FI INFÖR EU-VALET?Kim Wersäll, 23, studerande, Göteborg"Det är nyttigt och välgörande med Feministiskt initiativ som sätter jämställdheten i fokus i debatten."
Foto: Lennart Rehnman
VAD TYCKER DU OM ATT DET SER UT ATT GÅ BRA FÖR FI INFÖR EU-VALET?Ilse Wersäll, 25, studerande, Göteborg:"Det är verkligen toppen, att det finns ett parti vid sidan av de vanliga som tar upp frågor som är viktiga för jämställdheten och för oss tjejer."
Foto: Lennart Rehnman
VAD TYCKER DU OM ATT DET SER UT ATT GÅ BRA FÖR FI INFÖR EU-VALET?Rodi Ellilä, 24, anläggare, Göteborg:"Det är fint att det går bra för Feministiskt initiativ. Jag håller med om det mesta och tycker det är bra med jämställdhet."
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. 4 000 personer gick i förstamajtåget, 2 500 hade picknick i Kungsparken.

Feministiskt initiativs popularitet ökar i Göteborg.

- Göteborg är den feministiska staden, säger Soraya Post.

Feministiskt initiativ har gått som en raket inför Europaparlamentsvalet. Från 1 500 medlemmar i höstas har de nu över 14 000 medlemmar. 3 000 av dem är göteborgare. Av Fi:s tio kandidater till Europaparlamentet har tre stycken koppling till Göteborg.

"Är hett i Göteborg"

- Feministiskt initiativ är hett i Göteborg, vi jobbar som bara den här. Fi har startat en feministisk våg och en antirasistisk rörelse som drar i väg, säger göteborgaren Soraya Post, som står som nummer ett på Fi:s vallista.

- Vi ser ett stort intresse och mycket glädje och nyfikenhet i Göteborg, säger Stina Svensson, som står som nummer tre.

Går starkt framåt

Den väljarbarometer som genomfördes av GT/Demoskop i början av maj visade att Fi gått starkt framåt, framför allt i storstäderna. Här fanns enligt undersökningen ett stöd på sju procent jämfört med bara en procent i övriga landet.

Och när partiet tågade i Göteborg på 1 maj hade de över 4 000 personer i följe. I söndags samlades 2 500 personer för att ha Fi-picknick i Kungsparken.

- Det beror nog på att Göteborg är en politisk stad. Det tycker jag alltid att den har varit. Här diskuteras politiska frågor. Och här har den utomparlamentariska rörelsen betydelse, säger Stina Svensson.

"Fi tar ställning"

Enligt henne är många i dag frustrerade och vill se en förändring i samhället, och hon menar att Fi är just ett förändringsparti.

- Man vill se jämställdhet och jämlikhet, inte bara höra om dem. Vi fokuserar på feminism och antirasism, säger hon.

- Fi tar ställning för att det inte är okej att utesluta olika grupper. Vi vill öka delaktigheten för svaga grupper. De är egentligen inte svaga, de har bara svagt stöd, säger Soraya Post.

Tror på valsuccé

Hur tror ni att det går i EU-valet?

- Jag tror att det blir knock out och att jag kommer in i EU-parlamentet. Äntligen! Jag har länge sprungit runt i de politiska korridorerna och försökt väcka opinion. Nu kommer jag in i de rum där besluten fattas. Där ska jag vända upp och ner på den patriarkala ordningen, säger Soraya Post.

- Vi kommer in och det bli historiskt att ett parti med feminism som ideologi tar palats I Europaparlamentet. Det kan till och med bli flera mandat, säger Stina Svensson.