Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborg – sämst på att tackla utanförskap

Foto: Erwin Wodicka

Göteborg är sämst i Sverige på att tackla utanförskap och hemlöshet. Detta visar en granskning i tidningen Faktum.

Detta är andra året i rad som Göteborg tar hem den osmickrande sistaplatsen.

Okvalitativ socialtjänst och inga riktlinjer kring bostadsbyggande är det som får staden på fall.

För andra året i rad har tidningen Faktum jämfört hur de svenska storstadskommunerna tacklar socialt utanförskap och hemlöshet. 2013 har fokus legat på social- och bostadspolitiken i sex städer. Till sin hjälp har de bland annat haft ledande forskare på fattigdom, hemlöshet och socialt arbete.

Enligt svensk lag ska varje kommun ha riktlinjer för bostadsförsörjningen, några sådana finns inte i Göteborg, skriver Faktum. Och det är i sådana riktlinjer som kommunen skulle kunna inkludera strategier för att minska antalet hemlösa och sätta upp sociala mål.

Högsta ansvarig ser inte problemet

– Göteborgs politiker skulle lätt kunna koppla greppet om allmännyttan och tvinga den att ta ett mycket större socialt ansvar. Hemlösheten är en bostadsfråga mycket mer än ett socialt problem, säger Faktums chefredaktör Aaron Isaksson i ett pressmeddelande.

Mats Arnsmar (S), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, meddelar tidningen via mejl att han inte ser något problem med riktlinjerna som inte finns. Detta i och med att kommunen budgeterat för bland annat fler studentbostäder, fler hyresrätter och boende alternativ för funktionshindrade.

Undermålig socialtjänst

Men det finns fler svarta hål i Göteborg om man ska se till Faktums granskning.

Även socialtjänstens kvalitet i Göteborg får bottenbetyg i granskningen. Även om det skiljer sig markant mellan de olika stadsdelarna. I Majorna- Linné uppfylls 88,9 procent av de kriterier som socialstyrelsen tagit fram bär det gäller missbrukarvård. I Angered är siffran 22,2 procent.

"Inte fått någon hjälp"

– Periodvis har min dotter, som jag har delad vårdnad om, inte kunnat bo hos mig eftersom jag inte fått någon hjälp med att hitta ett mer permanent boende och bland annat bott på härberget Tillfället där man inte ens får ta emot besök, säger Peter Ahlborg till Faktum.

Han är själv Faktumförsäljare och är skriven på västra Hisingen. Där uppfyller socialtjänsten bara åtta av 18 kriterier i sin egen öppna jämförelse. Rutiner för att upptäcka, och ta hand om barn som far illa, är en av de punkter där det saknas rutiner.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!