Foto: Erwin Wodicka
 Foto: Erwin Wodicka

Göteborg – sämst på att tackla utanförskap

Publicerad

Göteborg är sämst i Sverige på att tackla utanförskap och hemlöshet. Detta visar en granskning i tidningen Faktum.

Detta är andra året i rad som Göteborg tar hem den osmickrande sistaplatsen.

Okvalitativ socialtjänst och inga riktlinjer kring bostadsbyggande är det som får staden på fall.

För andra året i rad har tidningen Faktum jämfört hur de svenska storstadskommunerna tacklar socialt utanförskap och hemlöshet. 2013 har fokus legat på social- och bostadspolitiken i sex städer. Till sin hjälp har de bland annat haft ledande forskare på fattigdom, hemlöshet och socialt arbete.

Enligt svensk lag ska varje kommun ha riktlinjer för bostadsförsörjningen, några sådana finns inte i Göteborg, skriver Faktum. Och det är i sådana riktlinjer som kommunen skulle kunna inkludera strategier för att minska antalet hemlösa och sätta upp sociala mål.

Högsta ansvarig ser inte problemet

– Göteborgs politiker skulle lätt kunna koppla greppet om allmännyttan och tvinga den att ta ett mycket större socialt ansvar. Hemlösheten är en bostadsfråga mycket mer än ett socialt problem, säger Faktums chefredaktör Aaron Isaksson i ett pressmeddelande.

Mats Arnsmar (S), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, meddelar tidningen via mejl att han inte ser något problem med riktlinjerna som inte finns. Detta i och med att kommunen budgeterat för bland annat fler studentbostäder, fler hyresrätter och boende alternativ för funktionshindrade.

Undermålig socialtjänst

Men det finns fler svarta hål i Göteborg om man ska se till Faktums granskning.

Även socialtjänstens kvalitet i Göteborg får bottenbetyg i granskningen. Även om det skiljer sig markant mellan de olika stadsdelarna. I Majorna- Linné uppfylls 88,9 procent av de kriterier som socialstyrelsen tagit fram bär det gäller missbrukarvård. I Angered är siffran 22,2 procent.

"Inte fått någon hjälp"

– Periodvis har min dotter, som jag har delad vårdnad om, inte kunnat bo hos mig eftersom jag inte fått någon hjälp med att hitta ett mer permanent boende och bland annat bott på härberget Tillfället där man inte ens får ta emot besök, säger Peter Ahlborg till Faktum.

Han är själv Faktumförsäljare och är skriven på västra Hisingen. Där uppfyller socialtjänsten bara åtta av 18 kriterier i sin egen öppna jämförelse. Rutiner för att upptäcka, och ta hand om barn som far illa, är en av de punkter där det saknas rutiner.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER