Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Götaverkets lilla docka
nu på väg till Danmark

Här bogseras Götaverkets lilla docka till Danmark.
Foto: Tomas Nilsson

Här ger sig ett stycke Göteborgshistoria ut på öppet vatten. Götaverkets lilla docka bogserades på lördagsmorgonen till Danmark.

Där kommer den att tjäna vid Jyllands västkust.

– Det är dystra känslor för en sjöman, säger fotografen Tomas Nilsson som fångade händelsen.

På lördagsmorgonen bogserades den alltså bort, det som i många år varit Götaverkets lilla docka. Nu ska den i stället tjänstgöra vid ett varv i Danmark, närmare bestämt ett varv i Thyborön vid Jyllands västkust. Där repareras i dagsläget fiskebåtar, och det blir sedermera den forna Göteborgs-dockans nya uppgift.

En av dem som var på plats när den bogserades bort var Tomas Nilsson som själv jobbar på havet. Han tyckte händelsen var dyster och många är det som genom åren vant sig vid att se dockan vid Göteborgs hamn.

Auktionen pågår

Det var i våras som dockan – som är den minsta – såldes av numera nedlagda Damen Shiprepair Götaverken.

I april 2014 begärde den nederländska koncernen Götaverken i likvidation, då med ett 70-tal anställda. I kölvattnet av det hölls under vintern flera auktioner där Götaverkens gamla inventarier såldes ut – vilket väckte stora reaktioner hos många göteborgare.

En som då engagerade sig för att rädda kvar de karaktäristiska kranarna, var Ingvar Oldsberg. Han lyckades också lägga beslag på en av dem som ännu står kvar i hamnen.

Jag tror att det betyder jättemycket. Göteborgarna reagerar kanske inte nu, men de skulle reagera i det ögonblick som kranarna var borta, sa Oldsberg i samband med händelsen och tillade:

– Hamnen är hjärtat av Göteborg och det måste vi behålla. Den här platsen måste pumpa av liv och innehåll.

Men nu är alltså den minsta dockan borta. Den större av dem är ännu inte såld och auktionen pågår i juni månad fortfarande.