Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Johansson har avlidit efter sjukdom

Göran Johansson började sin karriär som metallarbetare. Han satt i kommunfullmäktige i Göteborg i 37 år. Foto: Leif Jacobsson
Den socialdemokratiska profilen Göran Johansson har avlidit efter en tids sjukdom, han blev 69 år. Foto: Lennart Rehnman
I början av januari 2009 lämnade Göran Johansson över ordförandeposten i kommunstyrelsen till Anneli Hulthén, men satt kvar i fullmäktige fram till 2011, då mandatperioden tog slut. Foto: Anders Ylander
Göran Johansson och dottern Anna Johansson under en utfrågning på Bokmässan 2008. Foto: Stephan Berglund
På bilden står en 26 år gammal Göran Johansson inför sitt "elddop" skrev GT när bilden togs. Metallarbetaren var på väg in på en kongress på Folkets hus på Järntorget i Göteborg. Foto: Claes Forsberg
Göran Johansson tillsammans med Jan Eliasson på 1 maj 2008. Bilden är tagen vid Järntorget i Göteborg. Foto: Larseric Linden
Göran Johansson satt i kommunfullmäktige i Göteborg i 37 år. I 19 år var han kommunstyrelsens ordförande (1988-1991, 1994-2009). Foto: Lisa Irvall Gt/Expressen
1997 valdes Göran Johansson in i verkställande utskottet i Socialdemokraternas partistyrelse Foto: Anders Ylander
Göran Johansson på väg in genom vändkorset inför Gais hemmamatch mot Surte i bandy 2008. Foto: Tommy Holl
Göran Johansson i Kortedala i Göteborg. Foto: Anders Wejrot
"Grattis Anneli. Det här kommer att bli bra. Det blir riktigt bra", sade Göran Johansson när Anneli Hulthén tog över som ny ordförande i Göteborgs Kommunstyrelse. Foto: Jan Wiriden
Göran Johansson var en av Västsveriges mest kända politiker. Foto: Jan Wiriden
Göran Johansson (S) och Johnny Magnusson (M) i duell 1998. Foto: Lennart Rehnman
Göran Johansson är en av de profiler som fått sitt namn på en av Göteborgs spårvagnar. Foto: Anders Ylander
Göran Johansson tillsammans med Harald Treutiger och Leif "Loket" Olsson under ett vimmel förra året. Foto: Jan Wiriden
1 / 15

Västsveriges mest kände politiker, socialdemokraten Göran Johansson, 69, har avlidit.

Tidigare i somras vårdades han på Sahlgrenska universitetssjukhuset men återvände hem till lägenheten i Kortedala.

Sina sista dagar tillbringade Göran Johansson på sjukhus, där han avled på torsdagseftermiddagen.

"Så tog då den sista striden slut... Och livet går vidare men blir aldrig detsamma igen.

Tack för all omtanke." skriver dottern Anna Johansson (S), nuvarande infrastrukturminister, på Twitter på torsdagen.

Socialdemokraternas starke man i Göteborg, Göran Johansson, är död. Han avled 14.15 i dag efter en längre tids sjukdom. Detta var P4 radio Göteborg först med att berätta.

"Så tog då den sista striden slut... Och livet går vidare men blir aldrig detsamma igen.

Tack för all omtanke." skriver dottern Anna Johansson på Twitter på torsdagen.

När hon i början av oktober utnämndes till infrastrukturminister pratade GT med en stolt Göran Johansson.

– Jag är en stolt pappa, sa han då.

På torsdagen gick Socialdemokraterna i Göteborg ut med beskedet att Göran Johansson avlidit.

– Det är en stor sorg för oss naturligtvis. Ett oerhört tungt besked. Göran har lämnat oss alldeles, alldeles för tidigt. Det är en stor sorg, säger Mona-Lisa Fransson, försteombudsman för Socialdemokraterna i Göteborg.

Hon är en av många som hyllar Göran Johanssons politiska insatser.

– Han har betytt oerhört mycket, han har betytt så mycket att det nästan är svårt att lyfta fram något speciellt. Han var en så stor del av partiet och staden i många, många år. Han har varit en motor i utvecklingen av Göteborg och en väldigt tongivande person inom socialdemokratin, både inom partiet i Göteborg och partiet i landet, säger Mona-Lisa Fransson.

Hon fortsätter:

– Han var en pragmatisk politiker med en säker ideologisk kompass, alltid på Göteborgs sida, alltid på de små människornas sida. Har man en sån ideologisk kompass som Göran hade kan man också vara en pragmatisk politiker, säger Mona-Lisa Fransson.

Liksom många känner hon stor sorg kring Göran Johanssons bortgång.

– Jag nåddes av beskedet via Anna Johansson. Han har vårdats på sjukhus de senaste dagarna och somnade in på sjukhus på eftermiddagen. Han har varit svårt sjuk. De sista dagarna har han tillbringat på sjukhus, säger Mona-Lisa Fransson.

Vilken sjukdom som orsakat Göran Johanssons död känner hon inte till.

"Inte samma ork som förr"

Göran Johansson, som under flera decennier var politiskt aktiv, blev 69 år gammal och avled på torsdagen.

Hösten 2013 märkte Göteborgs legendariske socialdemokratiske kommunstyrelseordförande märkte att något var fel.

– Jag har inte samma ork som förr. Det började för ett tag sedan i benen, hade ingen kraft kvar och fick svårt att gå, sa Göran Johansson till GT i slutet av november 2013.

Johansson rasade enligt egen uppgift mellan 20 och 25 kilo i vikt och genomgick en serie undersökningar på Sahlgrenska sjukhuset, bland annat magnetröntgen.

Sedan dess har han fått en diagnos som S-ledaren valde att inte offentliggöra och genomgick tidigt i år en intensiv behandling på sjukhuset för sjukdomen.

Göteborgs starke man

I september 2008 meddelade Göran Johansson att han lämnar posten, men valde att sitta kvar i en del av de 24 styrelseuppdrag som han då hade.

– Jag vill ge tillbaka lite till min fru Elisabeth och få en del ledigt på helger och kvällar. Vi har beställt en veckas semester i februari och det längtar jag efter, sa Göran Johansson till GT i september 2008.

Han hade då en ljus syn på Göteborgs framtid.

- Tvärtemot många andra tycker jag den ser ljus ut. Den regionförstoring som Malmö upplevt är på gång också i Göteborg. Både när det gäller arbete, utbildning och boende har vi en framtid, sa han till GT i samband med avgången.

På frågan om vad han oroas av svarade han:

- Bristen på empati i det svenska samhället. Och att vi inte drömmer längre, bristen på politiska visioner. I nästan alla nya demokratier finns det politiska mål och visioner.

Göran Johansson gav även vid beskedet om avgången uttryck för sin kärlek för Göteborg. På frågan om det finns någon annan stad än Göteborg i hans sinnesvärld svarade han:

– Jodå, Alingsås är en trevlig stad att gå och handla och fika i. Shanghai är också en trevlig stad. Men ingen av dem är lika bra som Göteborg, sa Göran Johansson då, i september 2008.

"Tuffa och roliga erfarenheter"

Göran Johansson lämnade posten som Göteborgs "starke man" i januari 2009 och skrev då själv i GT om sina år i de politiska korridorerna.

"Mina år i politiken har gett mig mycket, både tuffa och roliga erfarenheter. Jag ska inte sticka under stol med att det ibland har varit tufft och att jag precis som de flesta har haft tankar på att lägga av. Men jag har något slags drivkraft som inte tillåtit mig att ge upp, även när det har varit som jobbigast", skrev han bland annat.

I texten skrev han också om att "fjärrvärmen och kommunala musikskolan är det viktigaste som vi gjort" och att det han ångrade mest var att man inte fortsatte med integrationsmiddagarna. Han uttryckte också oro över den organiserade brottsligheten i Göteborg. Han skrev också om diskoteksbranden 1998 på Backaplan som tog 63 unga människors liv. "Det absolut värsta jag varit med om", skrev Göran Johansson om händelsen.

Politisk och facklig karriär

Behandlingen kring sjukdomen har lett till att Göran Johansson inte kunnat sköta sina olika styrelseuppdrag. Sedan han trappade ner sin politiska verksamhet och satt under första halvan av 2013 enbart i sju stycken styrelser.

Göran Johansson satt i kommunfullmäktige i Göteborg i 37 år. I 19 år var han kommunstyrelsens ordförande (1988-1991, 1994-2009).

Hans ingång till politiken var en facklig karriär, genom ordförandeskap för Metalls verkstadsklubb vid SKF i Göteborg.

Johansson satt i styrelser för flera kommunala bolag, som Business Region Göteborg, Göteborg & Co, bostadskoncernen Framtiden, Älvstranden-bolagen och Liseberg. Han var drivande i näringslivsutbytet med Shanghai i Kina och ordförande i Göteborgsregionens kommunalförbund (GR).

1997 valdes han in i verkställande utskottet i Socialdemokraternas partistyrelse, men lämnade det 2005 i protest mot hur han och Göteborg behandlades när amfibieregementet i Göteborg las ner.

I början av januari 2009 lämnade Göran Johansson över ordförandeposten i kommunstyrelsen till Anneli Hulthén, men satt kvar i fullmäktige fram till 2011, då mandatperioden tog slut.

Det tyngsta, ordförandeskapet i Liseberg, har tagits över av vice ordföranden moderaten Pär-Ola Mannefred.

– Jag kan inte kommentera Göran Johansson sjukdom. Men jag kan bekräfta att jag gått in som tf ordförande, sa han till GT tidigare i år.

Mannefred berättade att Göran Johansson deltog i styrelsemötet före jul, men inte har varit med i år.

– För att få det hela att funka har vi adjungerat Claes-Göran Brandin till presidiet, säger Pär-Ola Mannefred till GT.

Göteborgspolitikens "starke man"

Brandin sitter i Göteborgs kommunfullmäktige och är före detta socialdemokratisk riksdagsledamot. Han har suttit i Lisebergs styrelse sedan 1999.

Under våren återhämtade sig Göran Johansson i hemmet i Göteborgsstadsdelen Kortedala. Han ville då inte tala om sin sjukdom – eller den diagnos som han fått.

Göran Johansson var under nästan två decennier Göteborgspolitikens "starke man".

För tio år sedan opererades Göran Johansson för läppcancer, som upptäcktes i samband med att han regelbundet gick på rutinkontroller för sin hudsjukdom rosea.

Året dessförinnan tog han en kort timeout efter att han drabbats av bältros, en sjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor.

Göran Johansson blev 69 år gammal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!