GT tog med Göran Johansson till Hammarkullen, den stadsdel i Göteborg som har flest irakiska invandrare. Där är Göran lika populär som i övriga Göteborg. Alla ville tala med honom från handlarna och skolbarnen till folk som fick syn på honom på torget. Foto: LEIF JACOBSSON
GT tog med Göran Johansson till Hammarkullen, den stadsdel i Göteborg som har flest irakiska invandrare. Där är Göran lika populär som i övriga Göteborg. Alla ville tala med honom – från handlarna och skolbarnen till folk som fick syn på honom på torget. Foto: LEIF JACOBSSON

Göran Johansson: "Flyktingarna får åka tillbaka"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Utvisa alla flyktingar som smugglats in i Sverige.
Det föreslår Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
- Vi kan aldrig acceptera ett system där flyktingrörelserna bygger på människosmuggling, där någon tjänar pengar på flyktingarnas katastrof, säger han.
Grunden för Göran Johanssons kontroversiella krav är uppgifter från polis och migrationsverket om att en stor majoritet av de 20 000 irakier som väntas ta sig till Sverige i år kommer hit illegalt – de flesta med hjälp av smugglare.
Uppemot 90 procent av dem får uppehållstillstånd i Sverige. De övriga stannar ofta i Sverige illegalt.
Ungefär 70 personer kommer hit varje dag efter att ha betalt en människosmugglare. Priset ligger just nu på 100 000 kronor per person.

”Tyst acceptans”

– Vi kan aldrig acceptera detta. I och med att vi inte säger något är det ju faktiskt en tyst acceptans av människosmuggling, säger Göran Johansson.
Han ser bara en väg att stoppa detta.
– Om det är uppenbart att man är hitsmugglad – då får man åka tillbaka igen, säger Göran Johansson.
Men då måste vi ju utvisa nästan alla som kommer hit?
– Jo, men då får de komma tillbaka den vanliga vägen.
– Om vi säger att det är okej att ta emot dem som blivit hitsmugglade, då godkänner vi ju människosmuggling som en metod att komma till Sverige.
Göran Johansson ser både moraliska skäl och rättviseskäl för att utvisa dem som smugglas till Sverige.

”Andra har större behov”

– Det kanske finns de som inte kan få ihop 100 000 som kanske har större behov av att komma hit. Men de har inte en chans, säger han.
– Är det moraliskt? Den som inte kan få ihop 100 000 – den kommer aldrig hit. Ska det vara så att man måste betala en människosmugglare för att få plats i Sverige? Kan vi acceptera det?
Han svar är nej.

”Regeringen måste agera”

– Detta måste upp på regeringsnivå. Vi måste klargöra om vi accepterar människosmuggling, säger Göran Johansson.
– Om vi inte utvisar dem som smugglas hit, säger vi ju att i framtiden är den bästa vägen att komma in i Sverige att komma i händerna på människosmugglare.
Mats Wångersjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER