Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Godkände miljonbetalningar – till nya arbetsgivaren

Veronica Morales bytte sida på förhandlingsbordet. Men hon fick fortsätta godkänna sin nya arbetsgivares fakturor för mångmiljonbelopp.
Foto: HENRIK JANSSON
Veronica Morales bytte sida på förhandlingsbordet. Men Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarsson lät henne fortsätta godkänna sin nya arbetsgivare Heros fakturor.
Foto: ANNA SVANBERG
Veronica Morales bytte sida på förhandlingsbordet. Men Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarsson lät henne fortsätta godkänna sin nya arbetsgivare Heros fakturor.
Foto: DANIEL OLSSON
Veronica Morales rekryterades till flyktingjätten Hero - trots det kunde hon fortsätta godkänna utbetalningar för mångmiljonbelopp till nya arbetsgivaren.
Foto: DANIEL OLSSON

Göteborgs stads högste ansvarige för flyktingmottagandet, Veronica Morales, godkände utbetalningar på över 11 miljoner kronor till flyktingjätten Hero – efter att hon själv rekryterats till bolaget som toppchef.

Trots garantier om att hon inte skulle ha med bolaget att göra. 

I juni kunde GT avslöja att verksamhetschefen Veronica Morales fått jobbet som operativ chef för koncernen hon själv precis arbetat fram flera mångmiljonavtal med. Kommunens besked var att hon omedelbart skulle avbryta kontakterna med sin nya arbetsgivare i sin roll som verksamhetschef. Hon skulle bara arbeta med kommunens egna verksamheter uppsägningstiden ut.

– Vi har gjort övervägningen att hon inte ska hantera de här frågorna, sa personalchefen Nicoline Blidberg i juni. 

Men så blev det inte. 

Nu kan vi avslöja att Social resursförvaltnings ledning aldrig drog in Veronica Morales attesträtt, alltså rätten att godkänna, utbetalningarna till Hero. 

Utbetalningar för 11,3 miljoner

Därmed hade hon kvar det yttersta ansvaret för att se till att fakturorna från Hero var korrekta. Det låg på hennes bord att kontrollera att hennes nya arbetsgivare inte överfakturerade eller på annat sätt tog betalt av skattebetalarna mer än vad man kommit överens om - en viktig del av den interna kontrollen mot korruption och andra oegentligheter.


LÄS MER: Fixade flyktingavtal för miljoner - bytte sida

Veronica Morales godkände utbetalningar för över 11 miljoner till sin nya arbetsgivare.
Foto: Daniel Olsson

GT:s granskning visar att Veronica Morales under den tre månader långa uppsägningstiden godkände utbetalningar till sin nya arbetsgivare på 11,3 miljoner kronor. Pengarna avser i första hand betalning av boendeplatser för ensamkommande barn och unga. Men Veronica Morales har också godkänt att skattebetalarna fick stå för väktarbevakningen vid Heros boende i Ljungskile - en faktura på 351 000 kronor som stadens egen utredning ifrågasatte i förra veckan. 

- Man kan tycka att det ser konstigt ut, säger Karin Tengdelius, utvecklingsledare inom området kommunal revision vid Sveriges kommuner och landsting. 

Hon tycker det ser ut att finnas besvärande omständigheter i det som skett. 

- Man kan – och ska – ändra attestanter när det behövs, säger Karin Tengdelius. 

Men det gjordes alltså aldrig.  

Förundersökning - nytt mutbrott i Göteborg

Och ingen slog larm när miljonutbetalning på miljonutbetalning till Hero godkändes av bolagets egen nyrekryterade operative chef.

Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarsson var den som tog emot Veronica Morales uppsägning och som skötte diskussionerna med henne om hur hon skulle agera under sina sista månader. 

Han vill inte gå in för mycket i frågor som rör utbetalningarna med hänvisning till den pågående förundersökningen om mutbrott som riksenheten mot korruption inledde tidigare i veckan. Men han säger att det handlar om en avvägning mellan tillit och kontroll då han inte tog bort Veronica Morales rätt att godkänna fakturorna för Hero, men att han också förutsatt att hon överlät den uppgiften till någon annan. Det är något som ska ske i lägen där oberoendet kan ifrågasättas för den som har till uppgift att godkänna en faktura. 

- När hon kom till mig och berättade att hon fått jobb på Hero kontaktade jag stadsjuristen om hur vi nu skulle hantera detta. Svaret var att hon skulle få en tydligt instruktion om att hon inte skulle ha någonting med Hero och avtalen med dem att göra. Vilket jag väldigt tydligt instruerade henne om, säger Michael Ivarsson. 

Men beslutade du att ta ifrån henne rätten att attestera, alltså att godkänna fakturorna till sin nya arbetsgivare? 

- Nej, jag sa till henne och gav henne en instruktion om att hon inte skulle ha någonting varken med Hero eller avtalen att göra. Det inbegriper givetvis att man inte attesterar. Dessutom står det också i attestreglerna, som vi alla skrivit under, att den som är i någon form av beroendeförhållande inte ska attestera. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort ytterligare.

Förnekas av Morales

Veronica Morales själv svarar per SMS att hon inte vill kommentera någonting i avvaktan på resultatet av den pågående förundersökningen. 

Men hon vill ändå bemöta påståendet från hennes tidigare chef om att han skulle ha gjort klart för henne att hon inte skulle godkänna utbetalningarna till Hero: 

“Beskedet jag fick var att jag inte skulle hantera några ytterligare förhandlingar. Inget annat”, skriver Veronica Morales.

Michael Ivarsson svarar:

- Det låter väldigt märkligt för mig. Det var just detta jag pratade med stadsjuristen om: att hon inte skulle ha någonting med Hero att göra. Dessutom finns det attestregler som hon skulle ha följt. 

Det är inte så att ni nu skyller era egna misstag på den person i den här historien som lämnat er organisation? 

- Nej, det är återigen så att attesträtten finns och att de som skriver på dem ska följa de regler som finns. Det är fakta. Jag har hennes underskrift framför mig här, säger Michael Ivarsson.

Den 19 september inledde Veronica Morales sin tjänst på Hero.

Fakta: Göteborgs stads attestregler

Alla fakturor som ska betalas av kommunen måste godkännas, attesteras, av en särskilt utsedd person. Den som godkänner ska kontrollera att allt står rätt till med fakturan, som att den överensstämmer med beställningen mot avtal.

En underställd administratör är också utsedd som granskare.

Den som är närstående, på något vis står i beroendeställning eller inte på annat sätt framstår som icke opartisk till företaget eller personen som skickat fakturan ska låta någon annan ansvara för godkännandet.

Förvaltningschefen, direktören, ansvarar för att det finns säkra rutiner för att få eller ta bort behörighet för personer som godkänner fakturor, attestanter.

Fakta: Detta har hänt

Den 22 juni kunde GT avslöja att den högst ansvarige för stadens flyktingmottagande Veronica Morales sagt upp sig för ett toppjobb på flyktingjätten Hero.

I förra veckan kunde GT och SVT:s Uppdrag granskning visa hur Veronica Morales in i det sista ansvarade för ett hårt kritiserat avtal värt 83 miljoner kronor med just Hero.

I början av veckan inledde riksenheten mot korruption en förundersökning avseende mutbrott med kommunens egen anmälan som grund. I anmälan namnges fyra personer.