"Personer inom General Motors vittnar om att företaget förbereder sig på en konkurs och att tusentals personer kan tvingas bort från sina jobb redan på måndag", skriver Jan-Erik Berggren. Foto: Joe Imel
"Personer inom General Motors vittnar om att företaget förbereder sig på en konkurs och att tusentals personer kan tvingas bort från sina jobb redan på måndag", skriver Jan-Erik Berggren. Foto: Joe Imel

GM riskerar konkurs - nu

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det oundvikligt.
Jätten General Motors kommer att falla.
Och det var en svart tisdag för Saab.
General Motors konkurs kommer att rycka undan mattan för GM Europa och för Saab. För jag ser det som helt osannolikt att Tysklands Angela Merkel ska hinna sjösätta sin räddningsaktion.
Flera källor inom General Motors och Saab bekräftar också att det sista halmstrået - Fiat - kommer längre och längre från ett köp av GM Europa.
Tyskarna litar inte på Fiat-chefen Sergio Marchionne och de gillar inte att han redan nu pratar om att vissa tyska jobb måste försvinna.
Kinesiska Beijing automotive industry holding gav sent i natt ett bud på Opel. I budet lovade kineserna att samtliga arbetsplatser ska vara fullbesatta - men garantin gäller bara under de två kommande åren.

För Saab är utvecklingen i USA och Tyskland sämsta tänkbara. Saab verkar inte kunna hänga med på Merkels räddningsaktion på Opel och om tyskarna och amerikanerna ratar Fiat står Saab på egen hand igen.
När GM hamnar i ett rekonstruktionsläge kan det till och med bli svårt att driva Saab vidare tills en köpare hinner förhandla med rekonstruktören i USA.
Personer inom General Motors vittnar om att företaget förbereder sig på en konkurs och att tusentals personer kan tvingas bort från sina jobb redan på måndag.
Vid en GM-konkurs är det upp till Maud Olofsson och regeringen att rädda Saab.
Då behövs det alla undsättningslån som finns för att hålla Saab under armarna till och med juni månad.

Enda ljusglimten
för Saab nu är att en amerikansk rekonstruktör är mer positivt inställd till en kinesisk köpare av Saab.
Geely står fortfarande för det klart bästa budet på Saab men hittills har inte GM-chefen Fritz Henderson vågat sälja Saab till Kina. Av samma anledning har Henderson tvekat om en försäljning till Fiat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER