Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glöm traditioner – här är nya rawfoodsemlan

Man kan nästan inte tro det – men dessa godbitar innehåller inte en enda traditionell semmelingrediens. Foto: Privat
Karin A Tegeman ligger bakom matbloggen "Inte bara broccoli". Foto: Privat

Fettisdagen närmar sig med stormsteg – och semmelkreativiteten vet ingen hejd.

Men hur skulle det smaka med en semla bakad på mandel – med grädde gjord på nötter och päron?

Matbloggaren Karin A Tegeman, 30, från Vara introducerar rawfoodsemlan.

– Den ger en boost, säger hon.

RAWFOOD-SEMLA

(5-6 små semlor)

Förberedelser om du vill: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken. Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.

MANDEL- OCH KARDEMUMMABULLARNA:

0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar

0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter

0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön

ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)

En nypa salt

1 tsk kardemumma

2 tsk kokosfett med kokossmak (kallpressad kokosolja)

Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats. 
Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.

CASHEWGRÄDDEN:

1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h

0,5 st päron (ca 100 g)

1 st dadel (ca 15 g)

0,5 tsk äkta vanilj

ca 2 msk vatten

Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Du behöver inte diska mellan bulle och grädde. 
Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.

De senaste dagarna har vi bekantat oss med semmelwraps och korv-med-bröd-semla – men det tar inte slut där.

Givetvis har inte det klassiska bakverket fredats från rawfoodtrenden – en matlagningsfilosofi där processade råvaror är förbjudna och inga ingredienser har hettats upp till mer än 47 grader.

Men går det verkligen att göra en semla enligt en matfilosofi som förbjuder smör, socker och grädde? Jodå.

Karin A Tegeman, som ligger bakom matbloggen Mer än bara broccoli, har gjort en semla med en bulle bakad på mandel och kardemumma – och en grädde på cashewnötter och päron.

Rätt smakkombination

– En semla smakar ju kardemumma, mandel och grädde – och den smakkombinationen hittar man i den här rawfoodsemlan, även om den inte är lika fluffig och mjuk som en vanlig semla, säger hon.

Enligt Karin så har rawfoodsemlan en mängd fördelar gentemot den traditionella fastlagsbullen.

– Rawfoodsemlan är dels glutenfri, många vill ju undvika gluten i dag. Sen innehåller den nyttigt fett plus att den ger gott om fibrer. Den är söt och innehåller fett – men bra socker och bra fett.

Men är rawfoodsemlan god då?

– Ja, det tycker jag i alla fall. Den påminner ju väldigt mycket om mandelmassa med lite kardemumma i. Och så en gräddig smak på det.

Karin har varit vegetarian hela livet – och älskar filosofin bakom rawfood.

"Folk blir irriterade"

– Det handlar om att låta råvaror och produkter vara som de är. Man behöver inte göra så mycket med dem, vilket gör att de behåller alla antioxidanter, vitaminer och goda ämnen.

Men det finns mer traditionellt lagda fikaentusiaster i Sverige som inte övertygats av rawfoodtrenden.

- Det händer ju allt folk blir irriterade och ryter till: "Det där är ingen riktig semla!". Men det är mest roligt, säger Karin A Tegeman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!