Man kan nästan inte tro det – men dessa godbitar innehåller inte en enda traditionell semmelingrediens. Foto: PrivatMan kan nästan inte tro det – men dessa godbitar innehåller inte en enda traditionell semmelingrediens. Foto: Privat
Man kan nästan inte tro det – men dessa godbitar innehåller inte en enda traditionell semmelingrediens. Foto: Privat
Karin A Tegeman ligger bakom matbloggen "Inte bara broccoli". Foto: PrivatKarin A Tegeman ligger bakom matbloggen "Inte bara broccoli". Foto: Privat
Karin A Tegeman ligger bakom matbloggen "Inte bara broccoli". Foto: Privat

Glöm traditioner – här är nya rawfoodsemlan

Publicerad

Fettisdagen närmar sig med stormsteg – och semmelkreativiteten vet ingen hejd.

Men hur skulle det smaka med en semla bakad på mandel – med grädde gjord på nötter och päron?

Matbloggaren Karin A Tegeman, 30, från Vara introducerar rawfoodsemlan.

– Den ger en boost, säger hon.

De senaste dagarna har vi bekantat oss med semmelwraps och korv-med-bröd-semla – men det tar inte slut där.

Givetvis har inte det klassiska bakverket fredats från rawfoodtrenden – en matlagningsfilosofi där processade råvaror är förbjudna och inga ingredienser har hettats upp till mer än 47 grader.

Men går det verkligen att göra en semla enligt en matfilosofi som förbjuder smör, socker och grädde? Jodå.

Karin A Tegeman, som ligger bakom matbloggen Mer än bara broccoli, har gjort en semla med en bulle bakad på mandel och kardemumma – och en grädde på cashewnötter och päron.

Rätt smakkombination

– En semla smakar ju kardemumma, mandel och grädde – och den smakkombinationen hittar man i den här rawfoodsemlan, även om den inte är lika fluffig och mjuk som en vanlig semla, säger hon.

Enligt Karin så har rawfoodsemlan en mängd fördelar gentemot den traditionella fastlagsbullen.

– Rawfoodsemlan är dels glutenfri, många vill ju undvika gluten i dag. Sen innehåller den nyttigt fett plus att den ger gott om fibrer. Den är söt och innehåller fett – men bra socker och bra fett.

Men är rawfoodsemlan god då?

– Ja, det tycker jag i alla fall. Den påminner ju väldigt mycket om mandelmassa med lite kardemumma i. Och så en gräddig smak på det.

Karin har varit vegetarian hela livet – och älskar filosofin bakom rawfood.

"Folk blir irriterade"

– Det handlar om att låta råvaror och produkter vara som de är. Man behöver inte göra så mycket med dem, vilket gör att de behåller alla antioxidanter, vitaminer och goda ämnen.

Men det finns mer traditionellt lagda fikaentusiaster i Sverige som inte övertygats av rawfoodtrenden.

- Det händer ju allt folk blir irriterade och ryter till: "Det där är ingen riktig semla!". Men det är mest roligt, säger Karin A Tegeman.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER