Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glenn Hysén fyller 50

Inför sin 50-årsdag blickar Glenn Hysén tillbaka på sin framgångsrika karriär. Två av höjdpunkterna är givetvis Uefacup-segrarna med IFK Göteborg 1982 och 1987. Foto: Lennart Rehnman
Glenn Hysén, 50 år.
Smaka på den - det är en prima årgång.
Här har du ditt liv Glenn - efter ett halvt sekel och mer än tre decennier i fotbollens tjänst.

FAKTA

FÖDD: 3 oktober 1959.FAMILJ: Frun Helena, barnen Tobias, Anton, Alexander, Charlotte och Annie.
KLUBBAR I KARRIÄREN: IF Warta -1978, IFK Göteborg 1978-1983, PSV Eindhoven 1983-1985, IFK Göteborg 1985-1987, Fiorentina 1987-1989, Liverpool 1989-1992, Gais 1992-1994, Skogens IF. Landskamper: 68 (sju mål).
SVENSK MÄSTARE: 1982, 1983 och 1987.
SVENSK CUPMÄSTARE: 1982 och 1983.
VINNARE AV GULDBOLLEN: 1983 och 1988.
VINNARE AV GT:S KRISTALLKULA: 1983 och 1986.
UEFACUPMÄSTARE: 1982 och 1987.
ENGELSK LIGAMÄSTARE: 1990. Höjdpunkterna i Hyséns karriär

ALLSVENSKA DEBUTEN


Ägde rum den 14 maj 1979 med IFK Göteborg mot IFK Norrköping på Nya Ullevi. Och karriären kunde ha varit över 38 sekunder senare när 19-årige Glenn orsakade en straff. Glenn, som värvats från Warta för 25 000 kronor och ingick i nye tränaren Sven-Göran Erikssons trupp, ville sjunka genom gräsmattan. Men Blåvitt och Hysén tog sig samman och fick 2-2 efter fyra straffar dömts och samtliga gått i mål. Till och med domaren blev skadad och utbytt.

UEFACUP-TITLARNA


Hysén och Blåvitt vann Uefacupen både 1982 och 1987. 1981 var Glenn nere och provtränade med Hamburg, finalmotståndaren ett år senare. "Jag tror aldrig jag mött så många jävla arroganta grisar i ett omklädningsrum. Så när vi fick möta dem i finalen fick jag min revansch och att slå dem var rätt skönt. Vi fattade inte själva att vi skrivit fotbollshistoria innan vi kom hem och mötte alla fansen." Från guldet 1987 minns Glenn bäst skotska Dundee Uniteds fans.

KLASSISKA VM-KVALMATCHEN


Mot England på Wembley 1988 fick Glenn Hysén sex getingar för sin hjälteinsats i 0-0-matchen. Det hade tidigare aldrig hänt. Senare har Tomas Brolin och Bruce Springsteen förärats sex getingar. "Så man är i gott sällskap", konstaterar Glenn. Ändå är det inte den matchen som Glenn själv sätter högst i karriären. Det är Europacupsemin på Ullevi mot Barcelona 1986 som IFK vann med 3-0. Då anser Glenn själv att han stod på topp och gjorde sin bästa match.

PROFFSKARRIÄREN


Startade i PSV, fortsatte i Fiorentina och avslutades i Liverpool. "Det blev Fiorentina tack vare Svennis. Annars hade det blivit Manchester United. Men en svensk tränare i Italien, det kan inte bli bättre. Vi har allt att tacka Sven-Göran för. Han släppte fram oss och gav oss chansen", berättar Glenn. Att det sedan blev Liverpool i stället för Manchester United när flytten gick till England berodde på en agent som lade ett skambud till Fiorentina på Hysén.

IDROTTSFAMILJEN


Fotbollsfamiljen Hysén är väl rotad i flera generationer. Farfar Erik och hans bror Calle var med och vann allsvenskt guld med IFK redan 1935. Pappa Hysén spelade för Blåvitts B-lag. Dessutom hade Kurt en bror som också gjorde en sväng i Blåvitt. "På något sätt föddes jag väl till fotbollsspelare", konstaterar Glenn. Han har barnen Tobias (skyttekung i dagens Blåvitt), Charlotte (gift med Trelleborgs Andreas Drugge), Alexander (målvakt i Sundsvall), Anton (tidigare Häcken) och Annie (spelar handboll i Redbergslid).

I dag fyller den levande fotbollsikonen 50 och firar med öppet hus hemma i lägenheten i Lunden i goda vänners lag.
- Jag har inte en aning om vem eller hur många som kommer.
Men sanningen är den att Glenn Hysén knappt vågat sig utanför huset de senaste veckorna av rädsla för practical jokes.
Han hör ju till det pigga IFK-gänget med Torbjörn Nilsson, Thomas Wernerson, Stig Fredriksson och Glenn Strömberg i spetsen som inte var sena till små upptåg.
- Man vet inte vad grabbarna kan hitta på, säger Glenn och ser sig vaksamt omkring.

Räknar med uppståndelse

Men först den klassiska frågan: Hur känns det att fylla 50 år, Glenn?
- Inget märkvärdigt. Klart det blir mycket uppståndelse i dag. Men så länge de inte uppfunnit ett piller så man kan bli yngre är det inget att bry sig om. Jag blir sällan uppstressad, inte nu heller.
Bästa skämtet?
- Det var nog när vi stack hål på en surströmmingsburk och placerade den under förarsätet på Glenn Strömbergs bil. Det luktade fan. Jag var med och gjorde upp det men lade inte in den i bilen, svär sig Glenn fri.
- Sedan gjorde vi en liknande grej på vår lagkapten nere i Italien. En riktig perfektionist. Fönade håret, kliniskt rent hemma och en superfin Merca. Likadant där. Under sätet. Han städar nog den jävla bilen än i dag, garvar Glenn.
Största idrottsögonblicken i karriären?
- Naturligtvis de två Uefacupgulden, 1982 och 1987, inget snack utan de båda är med. Men det finns andra grejer som mitt första SM-guld mot Hammarby 1982 när vi var uträknade. Förlorade hemma med 2-1 och vann med 3-1 där uppe.

Ligaguldet en höjdare

- Sedan ligaguldet med Liverpool.
- Åka dubbeldeckare genom Liverpool med bucklan i ena handen och champagnen i den andra. Det var grejer som måste upplevas.
När Glenn får fundera ytterligare ett tag på toppar i karriären erinrar han sig VM-kvalet mot England på Wembley 1988,
när han fick sex getingar i betyg, och semifinalen
i Europacupen hemma mot Barcelona 1986 (3-0) som Hysén anser var hans bästa match i karriären.
Citatet
Vi stack hål på en burk surströmming och placerade den under förarsätet på Glenn Strömbergs bil. Det luktade fan.

Den går till historien kan man säga
Har aldrig mött så många jävla arroganta grisar
Man är i gott sällskap...
Det blev Fiorentina tack vare Svennis
På något sätt föddes jag till fotbollsspelare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!